«Μπέρδεψε» ο F. Timmermans τους αριθμούς των προσφύγων

«Μπέρδεψε» ο F. Timmermans τους αριθμούς των προσφύγων

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, δήλωσε πως φέτος ίσως καταφύγουν στην Ευρώπη λιγότεροι πρόσφυγες από τη Συρία σε σχέση με πέρσι, ενώ θα αυξηθεί το κύμα των Ιρακινών που θέλουν να αποφύγουν κάποια καταδίκη στη χώρα τους.

Σύμφωνα με τον euobserver, ο F. Timmermans δήλωσε σε ολλανδικά κανάλια πως το 60% των προσφύγων που ήρθαν στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο, προέρχονταν από χώρες χωρίς κάποια πολεμική σύρραξη.

«Οι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που προσεγγίζουν την Ευρώπη προέρχονται από χώρες που φαινομενικά δεν υπάρχει λόγος να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Περισσότεροι από τους μισούς, το 60%», δήλωσε ο F. Timmermans στο ολλανδικό κανάλι NOS.

Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία από τη Frontex και τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) δίνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα.

Ο επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, δήλωσε ότι «υπάρχει μειωμένη τάση στην προσέλευση λιγότερων υπηκόων της Συρίας».

Η Frontex σημειώνει ωστόσο, ότι ενώ ο αριθμός των Σύριων ενδέχεται να έχει μειωθεί, το μηνιαίο ποσοστό των Ιρακινών που φτάνουν στην Ελλάδα «αυξήθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο στο 25% τον Δεκέμβριο, το διπλάσιο ποσοστό δηλαδή, από το 11% που ήταν τον Οκτώβριο και το 12% τον Νοέμβριο».

Τόσο ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, όσο και η Frontex κατέγραψαν πως το 39% των αφίξεων στην Ελλάδα για τον Δεκέμβριο περιλαμβάνει Σύριους.

Οι Ιρακινοί και οι Αφγανοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 24% των προσφύγων.

Με άλλα λόγια, σχεδόν το 90% των ανθρώπων που έφτασαν δια θαλάσσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο προέρχονταν από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή ταλανίζονται από κάποια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.