Αν. Μπαζαίος: Τι να προσέξουν οι έγκυες με τον εμβολιασμό

Αν. Μπαζαίος: Τι να προσέξουν οι έγκυες με τον εμβολιασμό

Του κινδύνους που διατρέχουν οι έγκυες σε περίπτωση μόλυνσής τους από τον κορονοϊό υπογράμμισε ο γυναικολόγος Ανδρέας Μπαζαίος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου στην γυναικεία γονιμότητα. 

Μιλώνταςστον ΣΚΑΪ, ο χειρουργός - γυναικολόγο Ανδρέας Μπαζαίος ανέφερε ότι δέχεται πάρα πολλά ερωτήματα από γυναίκες για τον εμβολιασμό και ειδικότερα για το πιο εμβόλιο θα ήταν καλύτερο να κάνουν.

Αναφορικά με το τι ισχύει για όσες επιθυμούν να μείνουν έγκυες, ο κ. Μπαζαίος επισήμανε ότι πλέον υπάρχει σαφής οδηγία πως αυτές δεν διαφέρουν από τον γενικό πληθυσμό και μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο είναι διαθέσιμο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου στην γυναικεία γονιμότητα.

Παράλληλα, όσον αφορά τις ήδη έγκυες, επισήμανε ότι θεωρούνται κατηγορία υψηλότατου κινδύνου, καθώς η εγκυμοσύνη από μόνη της θεωρείται κατάσταση υψηλού κινδύνου για την υγεία της γυναίκας.

Η γυναίκα που είναι έγκυος είναι ήδη επιβαρυμένη καρδιοαναπνευστικά, τόνισε, καθώς ο οργανισμός της προσπαθεί να στείλει αίμα και οξυγόνο στο μωρό της.

Η καρδιά και οι πνεύμονες της υπερλειτουργούν, επομένως εάν κολλήσει τον κορονοΐό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης –ο οποίος ως γνωστόν χτυπά τους πνεύμονες– διατρέχει εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο να πεθάνει, εξήγησε ο κ. Μπαζαίος, υπογραμμίζοντας την σημασία του να εμβολιάζονται οι εγκυμονούσες.