Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη, με τουλάχιστον 88 νεκρούς

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη, με τουλάχιστον 88 νεκρούς

Η Ιρακινή αστυνομία και αξιωματούχοι νοσοκομείων δήλωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμα βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών της ημέρας σε 88.

Συγκεκριμένα, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με στόχο αστυνομικό τμήμα στη βορειοδυτική περιοχή Kadhimiyah Βαγδάτης είχε αποτέλεσμα το θάνατο 18 ανθωπων, εκ των οποίων οι 5 αστυνομικοί. Στην επίθεση τραυματίστηκαν 34 άνθρωποι ακόμα.

Επιπλέον, στη Βόρεια Βαγδάτη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην περιοχή του Jamiya οδήγησε στο θάνατα 7 ατόμων των τραυματισμό επτά 22.

Νωρίτερα σήμερα από βομβιστική επίθεση σε υπαίθρια αγορά στο Σαντρ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 63 άτομα, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων της ημέρας να ανέρχεται στους 88 τουλάχιστον. 

Συγκεκριμένα, παγιδευμένο φορτηγό εξερράγη σε πολυσύχναστη αγορά στην περιοχή Σαντρ της Βαγδάτης, σήμερα Τετάρτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 66 ανθρώπους και τραυματίζοντας 87 άλλους, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, όπως μετέδωσαν οι New York Times.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Τα εκρηκτικά ήταν κρυμμένα στο φορτηγό, που ήταν φορτωμένο με φρούτα και λαχανικά, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αργά το μεσημέρι, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ιρακινού Κοινοβουλίου, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φθάσει και τους 95.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο άντρας που οδηγούσε το φορτηγό περίμενε σε γραμμή των οχημάτων για να εισέλθει στην αγορά. Μετά τη στάθμευση έφυγε, και το όχημα εξερράγη περίπου πέντε λεπτά αργότερα, σύμφωνα με τον Murtadha Ali, 55 ετών, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή εκείνη την εποχή.

Ανάμεσα στα δεκάδες θύματα ήταν τουλάχιστον 14 γυναίκες και 10 παιδιά, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για την επίθεση, με δήλωση που κυκλοφόρησε σε λογαριασμούς κοινωνικών μέσων. Η τρομοκρατική οργάνωση, γνωστή επίσης και ως ISIS ή ISIL, έχει συχνά ως στόχο κοινότητες σιιτών, όπως η Σαντρ.