Μπάιντεν και Τραμπ σε έντονο «μπρα ντε φερ» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Μπάιντεν και Τραμπ σε έντονο «μπρα ντε φερ» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Η αντιπαράθεση των δύο υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο έντονη όσο πλησιάζουμε στις εκλογές του Νοεμβρίου, με το ζήτημα της αντιμετώπισης του κορονοϊου να λαμβάνει κεντρική θέση, αναδεικνύοντας μάλιστα τις διαφορές μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν. 

«Εάν με εμπιστευτείτε και μου αναθέσετε την προεδρία, θα φροντίζω να βγάζω το καλύτερο από μέσα μας, όχι το χειρότερο. Θα είμαι σύμμαχος του φωτός, όχι του σκότους», είπε πρόσφατα ο Μπάιντεν τονίζοντας μάλιστα πως θα αναδείξει την πανδημία του κορονοϊού σε κεντρικό ζήτημα της καμπάνιας του. Εξάλλου όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον Μπάιντεν όσον αφορά την ικανότητα διαχείρισης του κορονοϊού. 

Ο Μπάιντεν, ο οποίος συχνά φορά μάσκα δημόσια, κάλεσε τους κυβερνήτες των πολιτειών να δώσουν εντολή για χρήση μάσκας. Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ μίλησε πρόσφατα στο γκαζόν του Λευκού Οίκου χωρίς να φοράει μάσκα για μια ακόμα φορά. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έχει πει επανειλημμένα ότι δεν του «αρέσει» η χρήση μασκών και μέχρι πρότινος δεν φόραγε ποτέ ο ίδιος, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών. Αν και πρόσφατα είπε πως πλέον "πιστεύει" στην αποτελεσματικότητά τους, έχει αφήσει στους κυβερνήτες των πολιτειών τη διακριτική ευχέρεια να δίνουν εντολή στους πολίτες να φορούν μάσκες ή όχι.

Στο ίδιο πλαίσιο, η καμπάνια Μπάιντεν έχει ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει πλήρως τις συμβουλές των επιστημόνων τόσο για τα σχολεία όσο τις επιχειρήσεις. Το άνοιγμα των σχολείων έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, το τελευταίο διάστημα, με τον Τραμπ να απειλεί κυβερνήτες ότι αν δεν ανοίξουν τα σχολεία θα τους κάνει περικοπές χρημάτων.

Ο πρώην αντιπρόεδρος έχει πει επίσης ότι θα ακολουθήσει κατά γράμμα τις εντολές των ειδικών, ακόμα και αν αυτές αφορούν ένα εθνικό lockdown, εν αντιθέσει με τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος- συχνά πυκνά-έγραφε στο Twitter κατά της επιβολής καραντίνας.

Οι εντολές των ειδικών αποτελούν ίσως και την πλέον χαρακτηριστική διαφορά των δύο ανδρών. Αυτό γιατί ο Τραμπ φαίνεται να αγνοεί από την αρχή της πανδημίας, τόσο τον Άντονι Φάουτσι επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας όσο και τους συναδέλφους του, Ρόμπερτ Ρεντφιλντ και Ντέμπορα Μπίρξ, έχοντας κατακρίνει δημοσίως και τους τρεις.

Στα μέσα Ιουλίου ένα «μεμο» το οποίο έφερε στην επιφάνεια το δίκτυο ABC αποκάλυπτε μια επιχείρηση απαξίωσης -στα φιλικά προς τον Τραμπ μέσα ενημέρωσης- κατά του Άντονι Φάουτσι. Την ώρα μάλιστα που ο Φαουτσι απέρριπτε τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου ότι γίνονται τα περισσότερα τεστ από κάθε άλλη χώρα, ο Τραμπ υποστήριζε, χωρίς να παραθέσει αποδείξεις, ότι ο μόνος λόγος που τα  κρούσματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ήταν η διεξαγωγή πολλών τεστ.

Τελευταίο μάλιστα επεισόδιο στο πώς βλέπει τους ειδικούς ο Τραμπ, ήταν οι δηλώσεις για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Ο Τραμπ υποστήριξε εκ νέου, πριν λίγες μερες, ότι το «βαθύ κράτος» της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εργάζεται με σκοπό να καθυστερήσει τις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια της Covid-19 μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.