Mπ. Γιλντιρίμ: Καταφύγιο εχθρών της Τουρκίας η Ελλάδα

Mπ. Γιλντιρίμ: Καταφύγιο εχθρών της Τουρκίας η Ελλάδα

Οι εχθροί της Τουρκίας βλέπουν την Ελλάδα ως "ασφαλές καταφύγιο" και η ελληνική στάση απέναντι στα άτομα που συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος καταστρέφει τους δεσμούς μας, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ για τον έναν από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς.

Όπως μετέδωσε η yenisafak, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι είναι απαράδεκτο να προστατεύονται από την Ελλάδα οι άνθρωποι που πήραν μέρος στο πραξικόπημα, σημειώνοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ «των γειτόνων και συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Άγκυρας και Αθήνας, έχουν συρρικνωθεί το τελευταίο διάστημα».

«Οι εχθροί της Τουρκίας θα έπρεπε να είναι και εχθροί της Ελλάδας», τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η προστασία των ενεργών μελών της οργάνωσης FETO (σ.σ. του ιεροκήρυκα Φ. Γκιουλέν) είναι απαράδεκτη».

«Πρόκειται για κάτι επιβλαβές για τις σχέσεις μας», συνέχισε ο κ. Γιλντιρίμ, που επανέλαβε την «την έκκληση για επαναπατρισμό καθώς θέλουμε οι εγκληματίες να επηρεάσουν αρνητικά τη σχέση που έχουμε».

Υψώνει και άλλο τους τόνους η Τουρκία για τους «8»: Η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας ήρθαν λίγο μετά από την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της γείτονος χώρας, το οποίο χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ ως «ακόμα μία απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης για ακόμα μία φορά δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά έναν προδότη που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην έκδοση των πραξικοπηματιών και την κρίση τους στη χώρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πληροφορηθήκαμε xθες (19 Απριλίου) ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να απελευθερώσει τον Suleyman Ozkaynakc?, έναν από τους οκτώ που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα και οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Παρά το γεγονός ότι απελευθερώθηκε υπό αυστηρή επιτήρηση, η απόφαση αυτή έδειξε ότι δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά έναν προδότη που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος και για μία ακόμα φορά δείχνει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστάτευε και προστατεύει τους πραξικοπηματίες.

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές κάνουν δηλώσεις στον Τύπο ότι τις επόμενες μέρες θα απελευθερωθούν και οι υπόλοιποι πραξικοπηματίες. Κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί ως μια απλή εφαρμογή της διάταξης περί του χρόνου προφυλάκισης, όπως υποστηρίζουν οι ελληνικές αρχές.

Η ελληνική δικαιοσύνη έθεσε τις βάσεις για μια τέτοια εξέλιξη τραυματίζει τη δημόσια συνείδηση, απορρίπτοντας επανειλημμένα την έκδοση των προδοτών πραξικοπηματιών που στράφηκαν κατά της δημοκρατίας στην χώρα μας.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στην έκδοση των πραξικοπηματιών και την εκδίκαση των πραξικοπηματιών δραπετών στην χώρα μας».

Διαβάστε ακόμα:

- Σφοδρή επίθεση στην Ελλάδα και από τον Tούρκο υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

- Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ: Δεν προκαλεί η Τουρκία αλλά η Ελλάδα

- Γ.Γ. ΝΑΤΟ για ελληνοτουρκικές σχέσεις: Βρείτε τα μόνοι σας

- Δεν υπάρχουν πλέον εύκολες λύσεις στα ελληνοτουρκικά

(φωτογραφία AP)