Το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει χωρίς την Πειραιώς

Το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει χωρίς την Πειραιώς

Με μια απώλεια βρίσκεται στην επανεκκίνηση το Μουσείο Μπενάκη, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία του κτιρίου της Πειραιώς 138 για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Οι εκθέσεις που είχαν προγραμματιστεί αναβλήθηκαν, και έτσι το παράρτημα του μουσείου στην Πειραιώς δεν θα ανοίξει. 

Τα καλοκαίρια το συγκεκριμένο κτίριο λειτουργούσε με εκθέσεις που είχαν εγκαινιαστεί τους προηγούμενους μήνες. Φέτος λόγω κορονοϊού, εγκαίνια δεν έγιναν, επομένως η Πειραιώς θα μείνει κλειστή. Οπωσδήποτε στενόχωρο το γεγονός, καθώς το όραμα για το συγκεκριμένο κτίριο ήταν του  Αγγελου Δεληβορριά, που το είχε συλλάβει και εμπνευστεί…

Το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει λοιπόν και πάλι τις πόρτες του στο κοινό αύριο, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία όλων.  Τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων του. Υλοποιεί επίσης την υπηρεσία ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket)μέσω της σελίδας tickets.benaki.org. 

Παραμένοντας έως σήμερα ενεργό, το Μουσείο αξιοποίησετο ψηφιακό του απόθεμα αλλά προχώρησε και στην παραγωγή νέου με κύριο μέλημα την επανεκκίνηση του ενδιαφέροντος του κοινού να επισκεφτεί και ζωντανά τις αίθουσές του. Στο πλαίσιο αυτό οργάνωσε την έκθεση των Robert McCabe-Κατερίνας Λυμπεροπούλου με τίτλο «Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων» στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στο Κολωνάκι, με διάρκεια έως13 Σεπτεμβρίου και ετοίμασε νέα σειρά ξεναγήσεων στις μόνιμες συλλογές του με τη συμμετοχή των επιμελητών. 

Οι επιμελητές καλούν το κοινό να επισκεφτεί το Μουσείο για να αφηγηθούν ιστορίες κρυμμένες πίσω από τις σύντομες λεζάντες, να απαντήσουν σε απορίες και να μοιραστούν μαζί του τη χαρά ενός «ταξιδιού» μέσα από τις μοναδικές συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ξεναγήσεις:

Τετάρτη 17/06 στις 17:00 από την Πολύνα Κοσμαδάκη,
Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Υπεύθυνη Τμήματος Ζωγραφικής.
 
Πέμπτη 18/06 στις 12:00 από την Ειρήνη Παπαγεωργίου,
Επιμελήτρια Τμήματος Προϊστορικών, Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών.
 
Τετάρτη 24/06 στις 13:00 από τον Τάσο Σακελλαρόπουλο,
Υπεύθυνο Ιστορικών Αρχείων.
 
Πέμπτη 25/06 στις 12:00 από την Μάρα Βερύκοκου,
Επιμελήτρια Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής.

Στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης θα πραγματοποιηθεί η παρακάτω ξενάγηση:
Πέμπτη 18/06 στις 14:00 από την Μίνα Μωραϊτου, επιμελήτρια Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης.

Στην Πινακοθήκη Γκίκα θα πραγματοποιηθεί η παρακάτω ξενάγηση:
Πέμπτη 25/06 στις 16:00 από τον Κωνσταντίνο Παπαχρήστου, επιμελητή της Πινακοθήκης Γκίκα.

Στo Μουσείο Παιχνιδιών θα πραγματοποιηθεί η παρακάτω ξενάγηση, αυστηρά για ενήλικες:
Σάββατο 20/06 στις 12:00 από την Μαίρη Βέργου, Yπεύθυνη Μουσείου Παιχνιδιών.

Στo Εργαστήριο Γιάννη Παππά θα πραγματοποιηθεί η παρακάτω ξενάγηση:
Κυριακή 28/06 στις 12:00 από την Ζέττα Αντωνοπούλου, Επιμελήτρια Εργαστηρίου Γιάννη Παππά. ROBERT McCABE – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ

Τις πύλες του ανοίγει σήμερα και το Επιγραφικό Μουσείο. Για την ασφαλή επαναλειτουργία του  έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και του ΥΠ.ΠΟ.Α., μεταξύ των οποίων ο διαχωρισμός εισόδου – εξόδου, η προκαθορισμένη πορεία επίσκεψης με ειδική επιδαπέδια σήμανση, η τοποθέτηση γυάλινων διαχωριστικών, ο συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών ανά αίθουσα, η τήρηση των αποστάσεων, η υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας και η διάθεση αντισηπτικού διαλύματος στο εκδοτήριο εισιτηρίων.

Εκτός από την περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του μουσείου, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί την εικαστική έκθεση «Lost Disappeared Letters» της γερμανίδας εικαστικού Silvia Dzubas που παρουσιάζεται στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Επιγραφικού Μουσείου (κτήριο ΚΕΜ), ενώ από τις 22 Ιουνίου 2020, ο καλλιτεχνικός οργανισμός «Ορίζοντας Γεγονότων» παρουσιάζει στην αίθουσα 9 (κυανή αίθουσα) του μουσείου, το συλλογικό έργο «Το Μεγάλο Βιβλίο – Με αυτό αρμενίζουμε».

Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά εκτός Τρίτης, από τις 9.00 έως τις 16.00.

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος θα επαναλειτουργήσει για το κοινό των επισκεπτών του, την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020, μετά από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, με σκοπό να ολοκληρώσει τις απαραίτητες τεχνικές και υγειονομικές προσαρμογές, που θα εξασφαλίσουν την ασφαλή προσέλευση του κοινού, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ΕΟΔΥ και του ΥΠΠΟΑ.

Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, όπως, μεταξύ άλλων, ελεγχόμενη ροή του αριθμού των επισκεπτών και ελεγχόμενος χρόνος παραμονής τους, προς αποφυγή συνωστισμού, χρήση μη ιατρικής μάσκας και αντισηπτικών, απολύμανση των εκθεσιακών χώρων δις καθημερινά, αναστολή χρήσης των οθονών αφής, καθώς και πετάσματα ασφαλείας στους χώρους συναλλαγής, ενώ προετοιμάζεται και δυνατότητα πληρωμής online. Παράλληλα, αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η λειτουργία της βιβλιοθήκης, ενώ το κοινό και οι ερευνητές θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηματα και μόνον σε κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις θα επιτρέπεται η πρόσβαση κατόπιν πρότερης, ειδικής τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής συνεννόησης.

Η μόνιμη έκθεση του ΕΜΕ θα είναι ανοιχτή σε όλους, με νέο, ανέπαφο υπομνηματισμό των εκθεμάτων. Η περιοδική έκθεση που παρουσιάζεται στο μουσείο έχει τίτλο “Σαν Πρόκες Καρφώνονται οι Λέξεις. Το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος” θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεγχόμενο χρόνο παραμονής, ενώ δεν επιτρέπεται μέχρι νεωτέρας η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών που βρίσκονται στους χώρους της περιοδικής έκθεσης.  

Το νέο ωράριο λειτουργίας του Μουσείου διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα έως Παρασκευή 9:30 – 14:30 

Σάββατο κλειστά

Κυριακή 10:00 – 14:00

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, παρακαλούνται οι επισκέπτες και ερευνητές να απευθύνουν ηλεκτρονικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή να επικοινωνούν με τη γραμματεία ΕΜΕ από την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020 στο τηλέφωνο 210.3225582.