Moody's: Δεν «βλέπει» σύγκρουση στην Ουκρανία - Πόσο απειλείται η Ευρώπη

Moody's: Δεν «βλέπει» σύγκρουση στην Ουκρανία - Πόσο απειλείται η Ευρώπη

Ως χαμηλό αξιολογεί η Moody's τον κίνδυνο σημαντικών πιέσεων στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών από τις τρέχουσες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εκτός εάν η κατάσταση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί σε άλλες χώρες. Όπως αναφέρει η σημαντικότερη απειλή αυτή τη στιγμή είναι ο ενεργειακός εφοδιασμός της ΕΕ λόγω της εξάρτησης του μπλοκ από το ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Σημειώνει, ωστόσο, ότι ορισμένες χώρες είναι επίσης ευάλωτες σε αναταταρχή του εμπορίου και σε κινδύνους ασφάλειας, ειδικά λόγω κυβερνοεπιθέσεων.

«Η βασική μας άποψη είναι ότι οι εντάσεις Ρωσίας - Ουκρανίας θα σταματήσουν πριν από μια ξεκάθαρη στρατιωτική σύγκρουση», αναφέρει η Moody's στην έκθεσή της και εκτιμά ότι κίνδυνος εμφάνισης σημαντικών πιέσεων στις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών «είναι χαμηλός, εκτός εάν η σύγκρουση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί σε πολεμική σύρραξη πέρα ​​από την Ουκρανία».

Η Moody's εκτιμά ότι οι χώρες της Βαλτικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ήταν περισσότερο εκτεθειμένες σε πιέσεις στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και της ασφάλειας, Όπως ανεφέρει, η Ρωσία παρέχει το 38% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, το 26% του αργού πετρελαίου της και το 46% των στερεών καυσίμων της, όπως ο άνθρακας.

Οποιαδήποτε κίνηση της Μόσχας να μειώσει αυτές τις προμήθειες για να ασκήσει πίεση ή ως απάντηση σε ευρωπαϊκές κυρώσεις θα «έχει σημαντικές επιπτώσεις», ειδικά καθώς η χωρητικότητα τερματικών σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ, στην καλύτερη περίπτωση, καλύπτει μόνο περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής ζήτησης.

«Ακόμη και μια σχετικά σύντομη μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας, οι οποίες έχουν ήδη εκτοξευθεί», αναφέρει η έκθεση. Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων θα μπορούσε να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, επιβραδύνοντας τις οικονομίες και ενδεχομένως αυξάνοντας τα επίπεδα χρέους.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις για τα φορολογικά έσοδα θα επιβαρύνουν επίσης τα δημόσια οικονομικά. Οι πιέσεις θα ενταθούν εάν οι κυβερνήσεις αποφάσιζαν να πάρουν πρόσθετα μέτρα στήριξης, όπως ανώτατα όρια τιμών (κόστος ενέργειας) ή επιδοτήσεις», προσθέτει η Moody's.

Ο μεγάλος κίνδυνος, ωστόσο, θα ήταν να εμπλακούν και άλλες χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

«Σε ένα πολύ απίθανο και ακραίο σενάριο, το ξέσπασμα ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να επεκταθεί σε χώρες της ΕΕ που είναι γειτονικές τους», αναφέρει η Moody's. «Αν και απίθανο, εν μέρει λόγω της μόνιμης παρουσίας στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στις πιο εκτεθειμένες χώρες της ΕΕ, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τα πιστωτικά τους προφίλ».