Μονοκλωνικά αντισώματα: Την Παρασκευή ξεκινά η θεραπεία σε νοσοκομεία - Με κριτήρια η χορήγηση

Μονοκλωνικά αντισώματα: Την Παρασκευή ξεκινά η θεραπεία σε νοσοκομεία - Με κριτήρια η χορήγηση

Ένα σημαντικό «όπλο» προστίθεται σε εκείνα που διαθέτει η χώρα μας στον πόλεμο κατά του κορονοϊού. Την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε νοσοκομεία της χώρας μας, για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Covid-19.

Η λίστα με τα νοσοκομεία που θα χορηγούν τα μονοκλωνικά αντισώματα αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της ημέρας. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Ο καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στη δυσκολία που υπάρχει παγκοσμίως με τα μονοκλωνικά αντισώματα, καθώς ενώ πρέπει να χορηγηθούν στον ασθενή 2 με 3 ημέρες μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Όπως είπε, η έγχυση γίνεται στα νοσοκομεία και διαρκεί μία με μιάμιση ώρα περίπου.

Πρόσθεσε  ότι οι δόσεις είναι πολύ λίγες και δεν φτάνουν για όλους οπότε η επιλογή των ατόμων που θα λάβουν τα μονοκλωνικά αντισώματα θα έχει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και θα αφορά άτομα ανοσοκατεσταλμένα, μεγάλης ηλικίας με σύνοδες παθήσεις.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της χορήγησης μονοκλωνικών στη χώρα μας, ωστόσο, πρόσθεσε, επιτροπή είτε του υπουργείου είτε του ΕΟΔΥ θα κληθεί να επιλέξει ποια άτομα με εκδήλωση της νόσου θα ακολουθήσουν την εν λόγω θεραπεία.