Μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να παραταθεί η συνταξιοδότηση των δικαστών, δηλώνουν δύο πρώην πρόεδροι του ΔΣΑ

Μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να παραταθεί η συνταξιοδότηση των δικαστών, δηλώνουν δύο πρώην πρόεδροι του ΔΣΑ

Η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων, μόνο με την αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να γίνει, αναφέρουν σε κοινή σημερινή δήλωσή τους, δυο πρώην πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Δημήτρης Παξινός και ο Γιάννης Αδαμόπουλος και προσθέτουν ότι «η ανακίνηση του ζητήματος μόνο επιβλαβείς συνέπειες μπορεί να έχει».

Παράλληλα, αναφέρουν ότι «είναι ανεξήγητες οι κατά καιρούς ερμηνευτικές προσπάθειες να παρακαμφθεί το γράμμα του Συντάγματος με ελαστική ερμηνεία του ή απόπειρα νομοθετικής εξειδίκευσης του περιεχομένου του, εκεί όπου τέτοια απόκλιση δεν είναι δυνατή».
 
Ακόμη, αναφέρουν ότι οι νόμοι δεν «πρέπει να θεσπίζονται “φωτογραφικά”, ούτε όμως και να ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο, ιδιαίτερα μάλιστα αν ο ερμηνευτής αντλεί o ίδιος έννομα συμφέροντα από την ερμηνεία που επιχειρεί».
 
Σε άλλο σημείο της δήλωσής τους αναφέρουν, ότι «αλλά και από δικαιοπολιτική σκοπιά, το ηλικιακό όριο αποτυπώνει την ορθή βούληση του συντακτικού νομοθέτη, η ισοβιότητα να εξισορροπείται από ρητά εχέγγυα ανανέωσης του σώματος και εξορθολογισμού της επετηρίδας. Δεν είναι ούτε “κυρωτική” ούτε “συνταξιοδοτική” η ρύθμιση. Αντιθέτως, διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μέσα από τη συνέχεια του έμψυχου προσωπικού των λειτουργών της. Σε κάθε περίπτωση, χωρίς να έχει προηγηθεί αναθεώρηση της σχετικής συνταγματικής διάταξης, η ανακίνηση του ζητήματος μόνο επιβλαβείς συνέπειες μπορεί να έχει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ