Μόνιμο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κατασκευάζει ο Δήμος Αθηναίων

Μόνιμο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κατασκευάζει ο Δήμος Αθηναίων

Mόνιμο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) αποκτά ο Δήμος Αθηναίων. Ο ΣΜΑ κατασκευάζεται στην περιοχή του Ελαιώνα, σε έκταση 17,5 στρεμμάτων και θα είναι έτοιμος σε έναν χρόνο. Το έργο έχει προϋπολογισμό 13.766.226 ευρώ και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ).

«Πρόκειται για το σπουδαιότερο έργο υποδομής στην αποκομιδή και διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, το οποίο θα θέσει τα νέα "θεμέλια" στην καθαριότητα της πόλης», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Εκτός από τη σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου, αφού τώρα τα απορριμματοφόρα μεταβαίνουν στον ΧΥΤΑ Φυλής, η δημιουργία του ΣΜΑ, ουσιαστικά, θα επιταχύνει τους ρυθμούς αποκομιδής από το κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, θα μειώσει τον κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους (λιγότερα δρομολόγια) και θα περιορίσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση (μείωση των αέριων εκπομπών).

Ταυτόχρονα, λόγω της συμπίεσης, ο όγκος των απορριμμάτων θα μειώνεται στο μισό, πλεονέκτημα που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση χώρου στον ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).

Στον χώρο του ΣΜΑ θα κατασκευαστούν τρία αυτόματα συγκροτήματα εναλλαγής κοντέινερ τεσσάρων θέσεων, με δυναμικότητα, ανά ημέρα συμπίεσης και μεταφόρτωσης 400-600 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων, τεμαχισμού και μεταφόρτωσης 50 τόνων ογκωδών απορριμμάτων καθώς και 35 τόνων πράσινων απορριμμάτων.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, πρόκειται για ένα έργο «που η πόλη έχει ανάγκη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα έργο που ίσως οι Αθηναίοι δεν θα συναντήσουν μπροστά τους, ωστόσο τα οφέλη του θα είναι εμφανή κάθε μέρα, σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Από την πρώτη στιγμή, θέσαμε ψηλά τον πήχη στην καθαριότητα, εκσυγχρονίζοντας τον στόλο και εντατικοποιώντας το έργο της αποκομιδής σε όλες τις γειτονιές της πόλης».

Σύμφωνα με το δήμαρχο, «η πόλη αποκτά ένα πολύτιμο "εργαλείο" που όχι μόνο αλλάζει τη νοοτροπία στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά προσφέρει και μία σειρά από διαδοχικά οφέλη, τα οποία συνοψίζονται ως εξής: Καθαρότερη πόλη, εξοικονόμηση πόρων, μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση».