Μνημόσυνο Κατσίφα: Οι αλβανικές αρχές προσήγαγαν στελέχη της ομογένειας

Μνημόσυνο Κατσίφα: Οι αλβανικές αρχές προσήγαγαν στελέχη της ομογένειας

Στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου κρατείται από το πρωί ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Χιμάρας, Διονύσιος Φρέντης Μπελέρης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Χειμαρριωτών, καθώς και δυο μέλη της, χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί ακόμα οι λόγοι κράτησής τους.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο μέσω κοινωνικής δικτύωσης facebook: «Μπλόκο της αλβανικής αστυνομίας σταμάτησε το όχημά του, έξω από τους Βουλιαράτες όπου μετέβαινε για να παραστεί στο θρησκευτικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Μαζί του προσήχθησαν δύο ακόμη Χιμαραίοι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την Αστυνομία για τους λόγους που οδήγησαν στην προσαγωγή και κράτησή του.

Ο Μπελέρης έχει διατελέσει αντιπρόεδρος και πρόεδρος της μεγαλύτερης ομογενειακής οργάνωσης, ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και είναι υποψήφιος δήμαρχος με το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Χιμάρα».

Παράλληλα η Ένωση επισημαίνει πως «αναμένοντας την άμεση διακοπή της κράτησής του, καλούμε τις αλβανικές αρχές να επιδείξουν σύνεση σταματώντας τις διακρίσεις εις βάρως των μελών της μειονότητας και τις ελληνικές να προχωρήσουν σε κάθε θεμιτή πράξη προς διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων μειονοτικών, πολίτες τόσο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Αλβανίας».

Νωρίτερα, σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στις Βουλιαράτες, στις 11:00 ώρα Αλβανίας, το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί και Έλληνες μειονοτικοί από διάφορες περιοχές συμπαραστάθηκαν στην οικογένειά του και κρατώντας ελληνικές σημαίες έψαλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τον τάφο του.

Από χθες το πρωί τα μέτρα ασφαλείας της αλβανικής αστυνομίας ήταν δρακόντεια, είχαν στηθεί μπλόκα στους δρόμους τα οποία διενεργούσαν ελέγχους, ενώ στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς γίνονταν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όσους ήθελαν να φτάσουν στις Βουλιαράτες, μπλοκάροντας έτσι την είσοδο σε δεκάδες οχήματα.

Ακολούθως, οι πολίτες που επέβαιναν σε αυτά προχώρησαν σε διαμαρτυρία, κατά τουριστικών λεωφορείων προερχόμενων από την Αλβανία που ήθελαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε η παρέμβαση της ελληνικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ απαγορεύτηκε να περάσουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα 200 Έλληνες υπήκοοι για να παρευρεθούν στο μνημόσυνο του Κ. Κατσίφα. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, υπάρχουν και άτομα που έχουν κηρυχθεί personae non gratae (ανεπιθύμητα πρόσωπα). Πρόκειται για λίστα με 52 άτομα που έχουν κηρυχθεί ανεπιθύμητα πρόσωπα. Πάντως, πέρα από τα άτομα που έχουν κηρυχθεί ανεπιθύμητα απαγορεύτηκε να περάσουν τα σύνορα και συγγενείς του ομογενούς, ακόμα και η αδελφή του.

Σημειώνεται ότι χθες οι αλβανικές Αρχές επιφύλαξαν «καψώνι» δύο ωρών σε Έλληνες δημοσιογράφους που θέλησαν να μεταβούν στη γειτονική χώρα για να καλύψουν το 40ήμερο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα που θα τελεστεί αύριο.

Συγκεκριμένα, οι αλβανικές Αρχές στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς πέρασαν... από κόσκινο τους Έλληνες δημοσιογράφους. Μετά τις τυπικές διατυπώσεις με επίδειξη ταυτοτήτων, αλλά και ερωτήσεις για τον λόγο επίσκεψής τους στη χώρα, οι Αλβανοί αστυνομικοί έψαξαν αποσκευές των Ελλήνων δημοσιογράφων αλλά και πέρασαν από scanner τα αυτοκίνητά τους.

Τραυματίστηκε αστυνομικός στο μνημόσυνο Κατσίφα στο Ηράκλειο

Τεταμένο κλίμα υπήρξε το πρωί στο Ηράκλειο ανάμεσα αντιφασιστικές οργανώσεις κατι τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά κατά τη διάρκεια τέλεσης μνημοσύνου του Κωνσταντίνου Κατσίφα για τη συμπλήρωση 40 ημερών από τη δολοφονία του στους Βουλιαράτες.

Όπως μετέδωσε το flashnews.gr, το μνημόσυνο τελέστη με πρωτοβουλία του κινήματος πολιτών "ΑΡΔΗΝ" και του κινήματος "Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος" του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ημερών από τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες.

Δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στην περιοχή για την αποφυγή επεισοδίων. Η ένταση προκλήθηκε όταν αντιφασίστες που έφτασαν στο σημείο ήρθαν σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έντασης τραυματίστηκε ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης στο κεφάλι.

Κάποια στιγμή βγήκε έξω ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος και προσπάθησε μιλώντας τους να ηρεμήσει τα πνεύματα κάτι που δεν κατάφερε αφού οι αντιφασίστες του επιτέθηκαν λεκτικά κατηγορώντας τον που δέχτηκε να επιτρέψει την τέλεση μνημοσύνου ενός φασίστα όπως είπαν.

Κατά τη διάρκεια της έντασης η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ενός ατόμου.

Κρατείται αστυνομικός φρουρός Έλληνα βουλευτή

Υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Σαράντα, στην Αλβανία, βρίσκεται ο αστυνομικός φρουρός του βουλευτή της ΝΔ Γιόγιακα Βασίλη, επειδή έφερε το υπηρεσιακό του όπλο χωρίς να έχει την απαιτουμένη άδεια. 

Ο κ. Γιόγιακας είχε μεταβεί στην Αλβανία για το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, μαζί με τον φρουρό του, όπου τους σταμάτησαν αστυνομικοί της αλβανικής αστυνομίας και τους έκαναν σωματική έρευνα.

(φωτογραφία αρχείου)