Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ούτε σήμερα καταλάβατε τι έγινε πριν τρία χρόνια στο Μάτι - Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ούτε σήμερα καταλάβατε τι έγινε πριν τρία χρόνια στο Μάτι - Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη

Απαντώντας ευθέως στα όσα είπε κατά την πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας για το 112 και «εκκένωση της κυβέρνησης» ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως ούτε σήμερα κατάλαβε τι έγινε πριν τρία χρόνια στο Μάτι, κάνοντας λόγο για σόου το βράδυ της τραγωδίας. «Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση. Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Αναγνώρισα τα λάθη, που κάναμε, ζήτησα εκ νέου συγγνώμη, και πρότεινα λύσεις, διερωτώμαι εάν υπάρχει νόημα σε αυτή τη συζήτηση, αφού εσείς κ. Τσίπρα μοιράζετε εκ των προτέρων την ομιλία σας χωρίς να ενδιαφέρεστε για το τι θα πω εγώ» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του.

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω το μαύρο χιούμορ σας με το 112 ότι ο λαός θα μας στείλει μήνυμα εκκένωσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε: ««Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτήν την κυρία, που λέει πως θα αισθανόσουν εάν έκλαιγες πάνω από τη μητέρα σου που είχε γίνει κούτσουρο; Ούτε σήμερα έχετε καταλάβει τι έγινε στο Μάτι. Εσείς που στήνατε επικοινωνιακό σόου με τους Υπουργούς και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνετε τα 2.000 ευρώ. Σας ασκήσαμε κριτική για το άθλιο επικοινωνιακό σόου που στήσατε ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση. Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι διαστρεβλώνει τα λεγόμενα του. «Αναφέρθηκα στην πυρκαγιά στα Βίλια και είπα εάν σε αυτή συγκεκριμένα την φωτιά κάναμε κάτι λάθος και εσείς ισχυριστήκατε ότι αναφερόμουν σε όλες τις πυρκαγιές. Βάλαμε τον πήχη ψηλά και με θάρρος λέμε πως σε ό,τι αφορά στην πολιτική για το περιβάλλον περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε εμείς. Δεν είστε εσείς ο πήχης, δεν συγκρινόμαστε με εσάς», ανέφερε χαρακτηριστικά

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας: «Στο ζήτημα των δηλώσεων του Περιφερειάρχη, κ. Σπανού, έχω μπροστά μου δήλωση του ιδίου πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης γιατί αυτό θα ήταν εξωφρενικό για μία κυβέρνηση. Αυτά είπε ο κ. Σπάνος. πιστεύετε πραγματικά πως υπάρχει ηγεσία που μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Υπονοείτε πως κάποιος ήθελε να καεί η Εύβοια, με αυτά τα υπονοούμενα ρίχνετε νερό στο μύλο όλων όσοι πιστεύουν πως κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα παιδιά που πετάνε πυροσβεστικά αεροσκάφη 50 ετών, είναι ήρωες   


Απαντώντας στη συνέχεια στις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση για τα πτητικά μέσα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα παιδιά που πετάνε τα 215, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που είναι 50 ετών, είναι ήρωες, όπως και οι μηχανικοί που τα κρατούν στον αέρα.

Δεν μπορούν να πετάξουν όλα τα μέσα μαζί, πετάνε τα μισά και τα άλλα μισά πάνε για ανεφοδιασμό. Φέραμε έως και αεροσκάφη από την Αυστραλία. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε αυτό το επίπεδο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Μπορείτε κ. Τσίπρα να μας καταθέσετε στα πρακτικά όλα αυτά τα σχέδια, που δήθεν κάνατε, αλλά δεν προφτάσατε να τα υλοποιήσατε εξ αιτίας των εκλογών του 2019; Ο κ. Χαρδαλιάς και όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας είναι στην διάθεση σας να σας ξεναγήσουν στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας. Εσείς την είχατε σε κτίριο που δεν πληρούσε ούτε τις αντισεισμικές προβλέψεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Περιμένουμε τις προτάσεις των κομμάτων για την Πολιτική Προστασία»


Κατά την τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι τα εναέρια Μέσα ενισχύθηκαν, σε αντίθεση με αυτά που υποστήριξε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δευτερολογία του.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο ρωσικό αεροσκάφος Beriev – 200 και στις αιτιάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το πότε πέταγε, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εταιρεία που το διαχειρίζεται είχε προτείνει μηχανικό έλεγχο καθώς είχε συμπληρώσει 100 ώρες πτήσης.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι όσον αφορά τους δασικούς χάρτες η διαδικασία που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση συνοδευόταν από 176.000 ενστάσεις οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν.

Για το σχέδιο σχετικά με τη δομή της Πολιτικής Προστασίας, ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα να υποδείξουν πρόσωπα τα οποία θα καταθέσουν τις προτάσεις τους.