Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Βάλαμε τα θεμέλια για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Βάλαμε τα θεμέλια για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία

Στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας με στόχο να πέσουν οι τόνοι και να υιοθετηθούν μια σειρά από βήματα, ικανά να βάλουν τις βάσεις για μία πιο ήρεμη εποχή στις σχέσεις των δύο χώρων, επικεντρώθηκε η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ταγιπ Ερντογάν.

«Βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας Αθήνας - Άγκυρας», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προσθέτοντας ότι αν όλα πάνε καλά, το φθινόπωρο θα συγκληθεί στη χώρα μας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε πραγματική πρόοδος στα ελληνοτουρκικά, άλλωστε οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα διμερή προβλήματα, εντούτοις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό έγινε χωρίς την οξύτητα και την ένταση που μας είχε συνηθίσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα.

Κατά την επίσκεψή του στον κ. Βαρθολομαίο, ο πρωθυπουργός είπε ότι η συνάντηση με τον Τ.Ερντογάν έγινε σε καλό κλίμα, ότι ο ίδιος επανέλαβε προφανώς τις πάγιες εθνικές μας θέσεις αλλά και ότι έδωσε έμφαση στην οικοδόμηση μίας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου υπάρχει δυνατότητα να γίνει μια σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες. Εφόσον όλα πάνε καλά, 

«Οπότε νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία για μια πολύ ανοιχτή, πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια, είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως ξέρετε έχουμε μεγάλες διαφορές που δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ.Μητσοτάκης

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν συμφωνήθηκε πως θα γίνει προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής μιας και στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή Ουκρανία είναι προς όφελος όλων μας να υπάρξει σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία, ο Τ. Ερντογάν, είπε πως διατηρεί την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος μέσα από ειλικρινή διάλογο σε ζητήματα όπως «τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι έθεσε όλα τα παραπάνω θέματα, με βάση την γνωστή τουρκική οπτική και επιχειρηματολογία.

Σε κάθε περίπτωση, και δεδομένου ότι ούτως ή άλλως δεν υπήρχαν προσδοκίες για αλλαγή στάσης εκ μέρους της Αγκυρας, είναι σημαντικό, όπως αναφέρει η ελληνική πλευρά, ότι το κλίμα ήταν διαφορετικό σε σχέση με εκείνο των προηγούμενων μηνών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σημερινή συνάντηση θα μπορούσε να βάλει θεμέλιο για μία πιο ήρεμη εποχή στη σχέση των δύο χωρών, μέσα από καλύτερη επικοινωνία, ανοιχτούς διαύλους σε όλα τα επίπεδα, βελτίωση του κλίματος και στην λογική ότι υπάρχει αμοιβαίο όφελος να πέσουν οι τόνοι.

Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον η Τουρκία υιοθετήσει στην πράξη μια πολιτική χαμηλότερων τόνων, συμφωνήθηκε να γίνει τον Απρίλιο στην Άγκυρα συνάντηση των δυο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Το κλίμα που μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές είναι πως υπάρχει η αίσθηση ότι οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία.

Δόθηκε έμφαση στις οικονομικές σχέσεις και στη θετική ατζέντα των δυο κρατών και στα υπόλοιπα θέματα συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.