Μηταράκης: Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα με τους 38 μετανάστες στον Έβρο

Μηταράκης: Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα με τους 38 μετανάστες στον Έβρο

Υπάρχουν πολλά περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα από απαντήσεις για τους 38 μετανάστες στον Έβρο, ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης όπου βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή για να ενημερωθεί για την ομάδα μεταναστών η οποία αφίχθη χθες σε ελληνικό έδαφος καθώς και για την κατάσταση της υγείας τους. 

Όλοι μεταφέρθηκαν σε φυλάκιο πρώτης υποδοχής για να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους, ενώ σήμερα θα οδηγηθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου, όπου θα τους επισκεφθεί ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Πρόκειται για 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά. Μία από τις γυναίκες είναι έγκυος και μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.

Μιλώντας στο Open, ο Νότης Μηταράκης επεσήμανε ότι η Τουρκία, είχε την υποχρέωση να τους παράσχει βοήθεια, βάσει συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της εν λόγω χώρας και της ΕΕ και πως ο ισχυρισμός της ότι βρέθηκαν σε μια νησίδα στον Έβρο, η οποία ωστόσο - όπως επιβεβαίωσαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία - ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας δεν επιβεβαιώθηκε. Εν συνεχεία, ανέφερε ότι ελληνικές αρχές εντόπισαν τους μετανάστες να έχουν περάσει με βάρκα παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

 «Οι άνθρωποι αυτοί ισχυρίζονται ότι βρίσκονταν σε νησίδα, ωστόσο όπως προέκυψε και από τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας τα τελευταία 24ωρα δεν βρέθηκαν ίχνη ζωής στα εν λόγω σημεία. Ωστόσο στην συνέχεια εντοπίστηκαν 4 χλμ νοτιότερα επί ελληνικού εδάφους και έχοντας μαζί τους μία βάρκα που δεν είχαν τις προηγούμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά.

 Ο Νότης Μηταράκης σημείωσε πως είναι όλοι καλά στην υγεία τους και μία έγκυος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις τις επόμενες ημέρες για το μέρος από το οποίο ξεκίνησαν για να βρεθούν εν συνεχεία σε ελληνικό έδαφος, όπως το ποιος τους βοήθησε αλλά και πώς βρήκαν την βάρκα, ενώ όσον αφορά τις πληροφορίες για το θάνατο μέλος των μεταναστών σε τουρκικό έδαφος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε παρά μόνο θα έχουμε ως δεδομένα όποια μαρτυρία δώσουν οι ίδιοι».

Το πρωί έγινε γνωστό ότι 

Σε ελληνικό έδαφος, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας που βρίσκονταν τα τελευταία 24ωρα, εντοπίστηκαν στον Έβρο το απόγευμα της Δευτέρας 38 μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τις ελληνικές αρχές σε ασφαλές σημείο, προκειμένου να τους παρασχεθεί βοήθεια. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι «η Ελληνική Αστυνομία βρήκε σε ελληνικό έδαφος τους 38 μετανάστες, 4χλμ νοτιότερα της νησίδας στον Εβρο, καθώς και μία βάρκα που τους μετέφερε. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση, δηλώνουν Σύροι και η έγκυος μεταφέρεται προληπτικά στο νοσοκομείο».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. επισήμανε ότι:

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας».

Την ίδια στιγμή, μια πτυχή προς διερεύνηση είναι το σημείο του εντοπισμού τους, το στίγμα του οποίου βρίσκεται 4 χλμ νοτιότερα από την περιοχή που είχαν εγκλωβιστεί αρχικά και στην οποία είχαν καταφθάσει όπως λένε οι πληροφορίες με βάρκα.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες μέρες είχαν εκδοθεί δύο ανακοινώσεις από το Αρχηγείο στις οποίες γινόταν αναφορά πως η εν λόγω νησίδα στην οποία αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι βρίσκονταν τα άτομα, ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας και έτσι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές σε καμία ενέργεια.