Μηταράκης: Φέτος έχουμε περίπου το 4% των αφίξεων στην Ε.Ε.,όταν το 2015 είχαμε πάνω από 60%

Μηταράκης: Φέτος έχουμε περίπου το 4% των αφίξεων στην Ε.Ε.,όταν το 2015 είχαμε πάνω από 60%

Τους αριθμούς επικαλέστηκε για να αναδείξει την αποκλιμάκωση στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης. Συγκεκριμένα, αφού επανέλαβε ότι  η Ελλάδα δεν είναι πλέον η πύλη εισόδου προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη,  υπογράμμισε ότι «φέτος έχουμε περίπου το 4% των αφίξεων στην Ε.Ε.,όταν το 2015 είχαμε πάνω από το 60%».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου για θέματα ασύλου και δη για τον μηχανισμό επιβολής μεταγενέστερης αίτησης, έκανε ειδική μνεία στην αποτύπωση ότι τα σχετικά αιτήματα μειώθηκαν από 202.000 το 2019 στα 35.000. Πρόσθεσε μάλιστα ότι με βάση την προβολή των στοιχείων  έως το τέλος του χρόνου θα έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη οι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν  το 0,3% του πληθυσμού και ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 0,5% του πληθυσμού. « Δημιουργείται η αίσθηση ότι έχουμε εκατομμύρια ξένους…Δεν έχουμε.», τόνισε εμφατικά ο κ. Μηταράκης.

Στον αντίποδα ο κ. Μπογδάνος έκανε λόγο για καταστρατήγηση των διαδικασιών ασύλου με την οποία δημιουργούνται δικλείδες ασφαλείας ώστε οι «λαθρομετανάστες» να παραμένουν περισσότερο στη χώρα μας.