Μίνι ανασχηματισμός - Ο Γιάννης Οικονόμου κυβερνητικός εκπρόσωπος

Μίνι ανασχηματισμός - Ο Γιάννης Οικονόμου κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων προχωρά το Μαξίμου που μετασχηματίζει το μηχανισμό του, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι πρόσφατες κρίσεις των πυρκαγιών. 

Αφορμή υπήρξε η αναβάθμιση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου σε Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Στο πλαίσιο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ο έως σήμερα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου αναλαμβάνει κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Άκης Σκέρτσος, από σημερινός υφυπουργός στον πρωθυπουργό αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας με τις ίδιες αρμοδιότητες. 

Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη, ενώ ο έως σήμερα υφυπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη θέση του Γιάννη Οικονόμου. Όσο για τον σημερινό υφυπουργό στον πρωθυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του Γ. Στύλιου.

Στην ουσία, δεν πρόκειται για ανασχηματισμό, όπως σημειώνουν πηγές του Μαξίμου, καθώς δεν μπαίνει κάποιο νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση. Γίνεται μια εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων στο Μαξίμου που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό στο διάγγελμα της Δευτέρας, ("όλες τις κρίσεις τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα, αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά", είχε δηλώσει), στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, καθώς και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Στην πράξη οι αλλαγές θα γίνουν σε 2 φάσεις, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός. Το νέο σχήμα του Μαξίμου, θα αποτελείται πλέον από 2 υπουργούς Επικρατείας και 2 υφυπουργούς.

Οι δύο υπουργοί Επικρατείας θα είναι οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος. Ο τελευταίος αναβαθμίζεται σε υπουργό σε ένδειξη αναγνώρισης της σκληρής δουλειάς που έχει κάνει και του πόσο αποτελεσματικός είναι.

Όσο για τους δύο υφυπουργούς Επικρατείας: Γιάννη Οικονόμου και Χρήστο Τριαντόπουλο, ο πρώτος, ως νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του υφυπουργού για θέματα ενημέρωσης και επικοινωνίας. 

Είναι πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, μέχρι σήμερα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με τεχνοκρατικό προφίλ και βουλευτής επαρχίας (Φθιώτιδας). Είχε συνεργαστεί στενά τόσο με τον Κώστα Καραμανλή, όσο και με τη Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ήταν υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού, όταν εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει τελειώσει Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην παγκόσμια πολιτική οικονομία.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ήταν μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και είναι αυτός που έτρεξε το πρόγραμμα αποκατάστασης για τον Ιανό. Ουσιαστικά μπαίνει κάτω από τον Άκη Σκέρτσο και θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προγραμμάτων κρατικής αρωγής. Οι πολίτες, ειδικά στις καταστροφές, δεν κρίνουν από τις εξαγγελίες, αλλά από το αποτέλεσμα.

Η μέχρι σήμερα εκτελούσα χρέη κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελία Πελώνη, παραμένει αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Η ίδια μη κομματικό πρόσωπο, είχε κληθεί μετά την αποχώρηση του Χρήστου Ταραντίλη να διαχειριστεί εκτελώντας χρέη εκπροσώπου ένα δύσκολο εξάμηνο με απανωτές κρίσεις.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος μετακομίζει ως πληροφορικάριος στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Σε αυτό, η κυβέρνηση έχει ρίξει μεγάλο βάρος. Η ψηφιακή επανάσταση τα τελευταία 2 χρόνια έχει βοηθήσει τη χώρα να κάνει άλματα.

Ο Γιώργος Στύλιος αφού ολοκλήρωσε τη δουλειά του στο Κτηματολόγιο, μετακομίζει από το Ψηφιακής Πολιτικής, στο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ένα αντικείμενο που επίσης το ξέρει καλά.