Μικρές πιθανότητες ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Μικρές πιθανότητες ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Μάλλον απαισιόδοξος για το Κυπριακό αι το ενδεχόμενο να υπάρξει σύντομα ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ , Espen Barth Eide, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και λίγο πριν τη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο Mustafa Akinci.

Ο κ. Eide πραγματοποιεί σήμερα τις τελευταίες συναντήσεις του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, καθώς εγκαταλείπει τη θέση του στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να κατέλθει ως υποψήφιος στις βουλευτικές της χώρας του, της Νορβηγίας, που διεξάγονται τον Σεπτέμβριο. Για τον λόγο αυτό, θα παραθέσει απόψε στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας» στη «νεκρή ζώνη» -έδρα αποσπάσματος της Ειρηνευτικής Δύναμης- αποχαιρετιστήρια δεξίωση, στην οποία θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά οι κύριοι Αμαστασιάδης και Akinci.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ισχυρίστηκε πως αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, «αν ποτέ υπάρξει μια νέα προσπάθεια, και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι δεν εναπόκειται στον ΟΗΕ, αλλά στις δύο κοινότητες και τις ηγεσίες τους να αναβιώσει ο διάλογος. 

Σημειώνεται, πάντως, ότι Αθήνα και Λευκωσία είχαν ενοχληθεί ιδιαίτερα από τη στάση και τις δηλώσεις του Νορβηγού σε σχέση με τους λόγους που οδήγησαν σε μη συμφωνία την πρόσφατη διάσκεψη για το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε προς στιγμήν απειλήσει να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Κραν Μοντανά για να αποδειχθεί το δίκαιο της ελληνοκυπριακής πλευράς και το ποιος φέρει την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων -αν και σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέκρουσε πρύμναν και διαβεβαίωσε πως ο κ. Eide θα αποτυπώσει την πραγματικότητα στην έκθεσή του και την ενημέρωση προς τον γγ του ΟΗΕ.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι θα αποτελούσε έκπληξη η συμφωνία για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες. Τόσο επειδή το αδιέξοδο είναι πρόσφατο και οι δύο πλευρές δεν δείχνουν διατεθειμένες να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους όσο και επειδή επίκεινται προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, τον Φεβρουάριο του 2018 -κάτι που σημαίνει ότι κανείς δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει και να αναλάβει το όποιο πολιτικό κόστος.

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ερμηνευθεί, άλλωστε, και η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στη Λευκωσία αναφορικά με τη μυστική συνάντηση του ηγέτη του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, με τον κ. Eide. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η συνάντηση διέρρευσε με ευθύνη της κυπριακής ΚΥΠ, η οποία κατηγορήθηκε από το κόμμα ότι παρακολουθεί συστηματικά τις δραστηριότητές του. Η υπόθεση έλαβε επιπλέον διαστάσεις εξαιτίας της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, αναφορικά με ένα δείπνο του (μακαρίτη, πλέον) πρώην προέδρου της χώρας, Τάσσου Παπαδόπουλου, με τον τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Σερντάρ Ντενκτάς, με αντικείμενο το περιβόητο «Σχέδιο Ανάν».

 

Φωτογραφία: 

Διαβάστε ακόμη

Ο Ε. Εide βλέπει για τελευταία φορά N. Αναστασιάδη και M. Αkinci