Μίκης Θεοδωράκης: Tην επόμενη Πέμπτη το τελευταίο αντίο στον μεγάλο Έλληνα

Μίκης Θεοδωράκης: Tην επόμενη Πέμπτη το τελευταίο αντίο στον μεγάλο Έλληνα

Με τη χώρα σε τριήμερο πένθος και το μεγάλο αντίο να έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Πέμπτη, η είδηση για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη συνεχίζει να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η σωρός του θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα, από την ερχόμενη Τρίτη έως και την Πέμπτη, στην Μητρόπολη Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας (αποστάσεις, μάσκες) λόγω της πανδημίας. Στις 3 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Μίκης Θεοδωράκης πρόκειται να κηδευθεί στον Γαλατά Χανίων. Κατόπιν αγαστής συνεργασίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και της οικογένειας του εκλιπόντος, φαίνεται να οδεύει προς το τέλος το θέμα του τόπου ταφής του. Αν και στην αρχή υπήρχαν σκέψεις να ταφεί στο Βραχάτι, όπου και το εξοχικό σπίτι του, τελικά, φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία για τα Χανιά.

Ο Μίκης είχε αφήσει επιστολή προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με την οποία ζητούσε να ταφεί σαν κομμουνιστής και η ταφή του να γίνει στον Γαλατά Χανίων. Καθώς η Προεδρία της Δημοκρατίας συμμετέχει στη βαθιά θλίψη της Ελλάδας, υπήρξε συνεργασία με το ΚΚΕ και την οικογένεια, ώστε να ακολουθηθεί η επιθυμία του συνθέτη.

Στην επιστολή προς τον κ. Κουτσούμπα, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το 902.gr, ο Μίκης Θεοδωράκης μετέφερε το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών: 

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής».

Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε επίσης από τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε: «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

Η είδηση του θανάτου του κάνει από το πρωί το γύρο του κόσμου με εκτενείς αναφορές στο καλλιτεχνικό έργο όσο και στην πολιτική δράση του αστείρευτου μουσικοσυνθέτη. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο «συρτάκι» από την ταινία «Ο Ζορμπάς», που έφερε παγκόσμια φήμη στον Μίκη Θεοδωράκη και είναι η πιο αναγνωρίσιμη ελληνική μουσική στον κόσμο.

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός έχει κηρύξει τη χώρα σε τριήμερο πένθος που σημαίνει ότι οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες και αναβάλλονται όλες οι δημόσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Νωρίτερα, η κόρη του, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, η οποία ήταν στο πλευρό του συνέχεια, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι ο ίδιος υπέφερε πολύ τις τελευταίες ημέρες. «Να τον αγαπάτε, αναπαύθηκε, θα ξεκουραστεί», είχε τονίσει.

Είναι από τις λίγες φορές που ένα πρόσωπο, γίνεται συνώνυμο του αγωνιστή, ενός πανέλληνα- όπως έγραψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας-ικανού να ενώσει ανθρώπους με εκ διαμέτρου αντίθετες καταβολές και απόψεις. «Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός», όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές. Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει», είχε αναφέρει από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.