Μίκης Θεοδωράκης: Μπλόκο από Δικαιοσύνη για ταφή στο Βραχάτι – Σεβαστή η επιθυμία του για το Γαλατά Χανίων

Μίκης Θεοδωράκης: Μπλόκο από Δικαιοσύνη για ταφή στο Βραχάτι – Σεβαστή η επιθυμία του για το Γαλατά Χανίων

H Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι ο σεβασμός της επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη ως προς το χώρο ταφής του, πρέπει να είναι απόλυτος. Και με προσωρινή διαταγή το μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του συνθέτη σε χώρο που δεν συνάδει με την επιθυμία του.

Δηλαδή η Δικαιοσύνη ορίζει σαφώς ότι θα ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπως ο ίδιος είχε ορίσει, και όχι στο Βραχάτι όπου διατηρούσε εξοχική κατοικία. Στην πράξη η προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου διατάζει να τηρηθεί η διαδικασία που είχε ορίσει ο εκλιπών με σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο και ιδιωτικό συμφωνητικό. Μετά την προσωρινή διαταγή ακολουθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης.

Νωρίτερα, ήρθε στην δημοσιότητα επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη από το 2013 προς τον τότε Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, με την οποία τον ενημέρωνε για την επιθυμία του να ταφεί στο νεκροταφείο του Γαλατά και για τις ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου να αποκτηθεί ο τάφος. Στην επιστολή αναφέρονταν ότι του είχε παραχωρηθεί από τον τότε δήμο Νέας Κυδωνίας τάφος που είχε κατασκευαστεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του και είχε ήδη αποπερατωθεί.

«Επειδή η οικογένεια μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή», έγραφε ο Μ. Θεοδωράκης στην επιστολή, «όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα)», δήλωνε ότι έχει αναθέσει στον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Μ. Θεοδωράκης, Γιώργο Αγοραστάκη και στην γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό ενέργειες, ώστε «αυτή η τελευταία μου επιθυμία να κατισχύσει οποιασδήποτε αντίθετης και να πραγματοποιηθεί».

Αργά το βράδυ με ανάρτησή του στο Facebook ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρεται στο θέμα της ταφής του συνθέτη η οποία τις τελευταίες ώρες έχει εξελιχθεί σε θρίλερ. Συγκεκριμένα γράφει: «Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε…».