Μιχαηλίδου: Διορθώνουμε λάθη του παρελθόντος με στοχευμένα μέτρα

Μιχαηλίδου: Διορθώνουμε λάθη του παρελθόντος με στοχευμένα μέτρα

Την ψήφιση της τροπολογίας με σκοπό την καταβολή ημερήσιου τροφείου για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένους, ζήτησε από το βήμα της Βουλής, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως ανέφερε η Υφυπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας: «Βασικός μας στόχος είναι να λειτουργήσει επιτέλους εύρυθμα η διαδικασία της χρηματοδότησης και κατ’ επέκταση να διευκολυνθούν αυτές οι ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας, η προστασία των οποίων αποτελεί πρωταρχική μας προτεραιότητα».

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, τα τροφεία αυτά θα καταβάλλει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στον ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΠΥΥ στους φορείς που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Με την προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζεται πλέον η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του συνόλου των φορέων κοινωνικής πρόνοιας που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό.

Ο ΕΟΠΥΥ, αρμόδιος για την απόδοση των τροφείων των ωφελούμενων των κοινωνικών δομών, θα χρηματοδοτείται απευθείας από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και, εν συνεχεία, μέσω των υπηρεσιών του Οργανισμού οι δαπάνες αυτές θα ελέγχονται και θα εκκαθαρίζονται.

Επιπλέον, όπως εξήγησε η Υφυπουργός οι φορείς κοινωνικής φροντίδας θα οφείλουν πλέον να γνωστοποιούν στον ΕΟΠΥΥ τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ωφελούμενων που εξυπηρετούν και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ευχερέστερη παρακολούθηση και εξαγωγή αποτελεσμάτων σχετικά με τον αριθμό των ωφελούμενων των δομών αυτών, την πανελλαδική κάλυψη των υπηρεσιών, την μέτρηση δυναμικότητας ανά Περιφέρεια.

«Διορθώνουμε λάθη του παρελθόντος. Με στοχευμένα μέτρα και αποτελεσματικές πολιτικές, ενισχύουμε διαρκώς τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας που παρέχουμε στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Δυστυχώς με την ισχύουσα διάταξη το μόνο που μπορούσε να ρυθμιστεί ήταν η απόδοση τροφείων αποκλειστικά για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι:.

Όπως σημείωσε: «Το ρυθμίσαμε και μάλιστα για πρώτη φορά, με υπουργική απόφαση, προβλέψαμε την καταβολή τροφείων και για τους ανασφάλιστους. Σήμερα, με τις νέες διατάξεις ορίζουμε με σαφήνεια την διαδικασία χρηματοδότησης όλων των φορέων κοινωνικής φροντίδας. Επιπλέον, με την αξιοποίηση των δεδομένων, είμαστε σε θέση να μπορούμε να εξετάζουμε άμεσα ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης για τα άτομα με αναπηρία, τους χρονίως πάσχοντες και τους ηλικιωμένους. Στηρίζουμε διαρκώς όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».