Μηδέν εις το πηλίκον για το XA

Μηδέν εις το πηλίκον για το XA

Με μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα το ΧΑ έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, με τον ΓΔ να καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,60%, χάνοντας χθεσινά του κέρδη και δίνοντας έτσι μια πτωτική εβδομάδα. Μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από επίσημες διαρθρωτικές αλλαγές στις νομισματικές πολιτικές τριών εκ των μεγαλυτέρων κεντρικών τραπεζών, με τους επενδυτές ακόμα να «χωνεύουν» τα νέα δεδομένα.

Τα πρόσημα ήταν μικτά στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με 8 από τις 25 μετοχές να κλείνουν ανοδικές, ενώ η επιμονή σε τόσο χαμηλούς τζίρους δεν επιτρέπει να συναχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για την αξία της συνεδρίασης.

Και με δεδομένο ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα έχουν την παραδοσιακή εορταστική ραστώνη, υπενθυμίζοντας ότι η Παρασκευή 24/12 θα είναι αργία, πιθανόν να συνεχιστεί αυτή η εικόνα.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί η μεστή συμπεριφορά των περισσοτέρων δεικτοβαρών, κυρίως δε του τραπεζικού, διότι επιδεικνύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο μια ανθεκτικότητα στις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις, άρα και μια πιο μεσοπρόθεσμη προσέγγιση. Μόνο σήμερα υπήρξε μια ανησυχία, με τις ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ να κλείνουν βαριές στο -3,38% και -3,07% αντίστοιχα.

Πρωταθλητής αυτήν την εβδομάδα αναδείχθηκε η Viohalco με κέρδη 5,24%, ενώ στον αντίποδα οι ΕΧΑΕ και Motor Oil κατέγραψαν ζημίες 4,72% και 4,59% αντίστοιχα.

Ο στόχος των 930 μονάδων, που συνιστούν και το άνω όριο του μεσοπρόθεσμου ατασικού σχηματισμού, είναι ανοιχτός, με την κοντινή στήριξη να παραμένει στο τρέχον επίπεδο των 880-885 μονάδων και το στοπ στις αγοραστικές θέσεις να φαίνεται κάτω από 860 μονάδες, όπου και αναχαιτίστηκε η οργή των πωλητών κατά την περίοδο της «μαύρης Παρασκευής».

Παραμένουμε να κοιτάμε την - άστατη, προς το παρόν - συμπεριφορά των διεθνών χρηματιστηρίων, καθώς τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ, δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο αντέχει ακόμα να συνεχιστεί το πολυετές ανοδικό ράλι σε μια συγκυρία όπου τα πράγματα ίσως αλλάξουν σε λιγότερο ευνοϊκά για τις αγορές μετοχών, και προφανώς σε συσχέτιση με την επίδραση των νομισματικών μέτρων στα μακροοικονομικά.

Έως τότε, το πλάνο είναι σχετικά θολό, διότι ο συνδυασμός χαμηλού όγκου και αβεβαιότητας για την επερχόμενη κατεύθυνση δεν δίνουν καλές πιθανότητες υπέρ κάποιου σεναρίου.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.