Microsoft προς κυβέρνηση ΗΠΑ: Υιοθετήστε το «μοντέλο Αυστραλίας» για τα ΜΜΕ

Microsoft προς κυβέρνηση ΗΠΑ: Υιοθετήστε το «μοντέλο Αυστραλίας» για τα ΜΜΕ

Η Microsoft κάλεσε την Πέμπτη την κυβέρνηση των ΗΠΑ να υιοθετήσει έναν νόμο παρόμοιο με αυτό που προωθεί η αυστραλιανή κυβέρνηση σύμφωνα με τον οποίο θα απαιτείται από τους τεχνολογικούς γίγαντες να πληρώσουν τους εκδότες για νέα.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να αντιτίθενται σε μια δημιουργική πρόταση όπως αυτή της Αυστραλίας που ενισχύει τη δημοκρατία απαιτώντας από τις εταιρείες τεχνολογίας να υποστηρίξουν έναν ελεύθερο τύπο. Θα πρέπει να το αντιγράψουν αντί αυτού", δήλωσε ο Πρόεδρος της Microsoft Μπράντ Σμιθ σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο της εταιρείας.

"Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να συνέλθουν από τα γεγονότα στις 6 Ιανουαρίου, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για την δημοκρατία μας και την ποιότητα της", δήλωσε ο Σμιθ.

"Ένα ερώτημα λοιπόν είναι ποιες αξίες θέλουμε να εξυπηρετήσουν ο τομέας της τεχνολογίας και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία", πρόσθεσε.

Ο Σμιθ υποστήριξε ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες που δεν είχαν προηγουμένως αποζημιώσει τα πρακτορεία ειδήσεων θα πρέπει τώρα να αναβαθμίσουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Microsoft υποστηρίζει το μοντέλο της Αυστραλίας, η κυβέρνηση της οποίας παρουσίασε νόμους που θα ανάγκαζαν τη Google και το Facebook να διαπραγματεύονται πληρωμές με εγχώρια ΜΜΕ το περιεχόμενο των οποίων δημιουργεί traffic στις πλατφόρμες τους. 

Ωστόσο οι εταιρείες της "Big Tech" έχουν αποδοκιμάσει τους συγκεκριμένους νόμους, χαρακτηρίζοντάς τους "μη λειτουργικούς", και υποστήριξαν τον προηγούμενο μήνα ότι θα απέσυραν υπηρεσίες- κλειδιά από την Αυστραλία εάν η χώρα προχωρούσε με αυτούς. Μεταξύ αυτών είναι η μηχανή αναζήτησης της Google, η οποία έχει το 94% της αγοράς αναζητήσεων της χώρας, σύμφωνα με δεδομένα της βιομηχανίας.

H Microsoft από την πλευρά της είναι βέβαιη ότι η μηχανή αναζήτησή της, Bing, μπορεί να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στην Αυστραλία εάν η Google αποσύρει τη δική της λόγω του νόμου για τις πληρωμές σε ΜΜΕ.