Μιανμάρ: Συνομιλίες μετά από τον διαφαινόμενο θρίαμβο της αντιπολίτευσης στις εκλογές

Μιανμάρ: Συνομιλίες μετά από τον διαφαινόμενο θρίαμβο της αντιπολίτευσης στις εκλογές

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι κάλεσε σήμερα σε συνομιλίες τα τρία σημαντικότερα μέλη της ηγεσίας της χώρας, καθώς τα μερικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής δίνουν στο κόμμα της ιστορική νίκη.

"Οι πολίτες εξέφρασαν τη βούλησή τους στις εκλογές", γράφει σε μια επιστολή που απευθύνεται στον επικεφαλής του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, στον πρόεδρο Θέιν Σέιν και στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Σούε Μαν.

"Θα ήθελα να σας προσκαλέσω να συζητήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα για τη συμφιλίωση, κάποια στιγμή που θα σας εξυπηρετεί", προσθέτει στο κείμενο της επιστολής της που δημοσιοποιήθηκε από το κόμμα της, Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (LND).

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται κάθε μέρα με το σταγονόμετρο, ωστόσο το LND διαθέτει ήδη μεγάλο προβάδισμα.

Η Ένωση έχει κερδίσει 56 από τις 61 έδρες της κάτω βουλής του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, κάτι που σημαίνει πως το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι εξασφάλισε το 90% των εδρών που έχουν κριθεί μέχρι τώρα στην κάτω βουλή και πάνω από το 85% (των εδρών) στα περιφερειακά κοινοβούλια και στην άνω βουλή.

Ως εκ τούτου η χώρα οδεύει θεωρητικά σε μια ιστορική αλλαγή. Ωστόσο οι υποστηρικτές της Αούνγκ Σαν Σου Κι ανησυχούν για το ποια μπορεί να είναι η αντίδραση του στρατού σε μια πανωλεθρία στις κάλπες.

Προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση η NLD θα πρέπει να κερδίσει πάνω από τα δύο τρίτα των εδρών που η κατανομή τους κρίνεται σε εκλογές.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι κερδίζει 135 από τις 149 έδρες που έχουν κριθεί μέχρι τώρα, από τις 330 που δεν κατέχει ο στρατός στο Κοινοβούλιο. Με βάση το Σύνταγμα της χούντας, ένα τέταρτο των εδρών και των δύο σωμάτων καταλαμβάνονται εκ προοιμίου από τις ένοπλες δυνάμεις.

Κατά τις τελευταίες εθνικές εκλογές που χαρακτηρίστηκαν ελεύθερες, οι οποίες διεξήχθησαν το 1990, η χούντα είχε αφήσει την LND να συμμετάσχει και να κερδίσει, όμως τα αποτελέσματα δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ.

Έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικής εξουσίας, στη συνέχεια κυριαρχίας των κληρονόμων της χούντας μετά τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν το 2011, μια νίκη της LND θα αποτελούσε μια πλήρη και χωρίς προηγούμενο επανάσταση στην πολιτική σκηνή της Μιανμάρ.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι, εμβληματική φυσιογνωμία του δημοκρατικού κινήματος, διατήρησε από την πλευρά της την έδρα της στην περιφέρεια Καουχμού την οποία είχε κερδίσει στις μερικές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2012, οι οποίες κατέγραψαν ένα παλιρροϊκό κύμα υποστήριξης στην Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία.

Η απερχόμενη κυβέρνηση της Μιανμάρ δεσμεύτηκε σήμερα για μια "ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας" αν επιβεβαιωθεί η νίκη της επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι στις εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή στη χώρα.

"Ως κυβέρνηση, θέσαμε εαυτούς στην επιλογή των ψηφοφόρων και θα μεταβιβάσουμε ειρηνικά την εξουσία", δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης Γε Χτουτ.

Είναι η πρώτη φορά που η απερχόμενη κυβέρνηση της Μιανμάρ εκδίδει επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στην εκλογική νίκη της επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

"Ο LND (Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία) κέρδισε τις εκλογές σε πολλές περιοχές, συγχαρητήρια γι''αυτό", προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι θα γίνουν "συνομιλίες" μετά τη δημοσίευση των τελικών αποτελεσμάτων.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι κάλεσε σήμερα σε συνομιλίες τον πρόεδρο και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, κληρονόμους της στρατιωτικής χούντας που την είχε θέσει σε κατ''οίκον περιορισμό για 15 χρόνια, την ώρα που τα μερικά αποτελέσματα των εκλογών δίνουν στο κόμμα της μια ιστορική νίκη.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Μιανμάρ ανακοινώνονται κάθε μέρα με το σταγονόμετρο, ωστόσο ο LND διαθέτει ήδη μεγάλο προβάδισμα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ