Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και το νέφος της πυρκαγιάς

Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και το νέφος της πυρκαγιάς

Οι ειδικοί προειδοποιούν τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα να μείνουν στα σπίτια τους και να μην μετακινούνται άσκοπα, καθώς ο καύσωνας αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα Πέμπτη, ενώ και το νέφος από τις πυρκαγιές δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η σύσταση αφορά κυρίως ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους να μείνουν σπίτια τους και να βάλουν σε χαραμάδες βρεγμένες πετσέτες και σεντόνια ώστε να απορροφηθούν τα αιωρούμενα σωματίδια. Αν είναι έξω πρέπει να φορούν μάσκα. Οι γυναίκες που κυοφορούν επίσης πρέπει να δείχνουν πολύ μεγάλη προσοχή και να μην μετακινούνται άσκοπα. 

Χθες Τετάρτη, το Εθνικό Αστεροσκοπείο σήμανε συναγερμό για την κατάσταση της ατμόσφαιρας και μέσω της σελίδας του στο facebook ανέφερε: «Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες».



Συνεχίζεται ο καύσωνας

 

Εντωμεταξύ, οι συνθήκες καύσωνα συνεχίζονται με μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 44 και 46 βαθμών Κελσίου ενώ οι υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες τις βραδινές ώρες, δημιουργούν αίσθημα δυσφορίας κυρίως στα αστικά κέντρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 40-43 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43-46, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 39-41, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 20 έως 40-43 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 39-40 βαθμούς Κελσίου.