Μετάλλαξη Όμικρον: Το τελευταίο μίλι μέχρι την Άνοιξη;

Μετάλλαξη Όμικρον: Το τελευταίο μίλι μέχρι την Άνοιξη;

Η συζήτηση για το τελευταίο μίλι της πανδημίας άνοιξε κι έκλεισε πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο, με τον κορονοϊό να έχει πάντοτε την τελευταία κουβέντα και να τα ανατρέπει όλα ξαφνικά εμφανίζοντας μια νέα μετάλλαξη. Τώρα η συζήτηση ανοίγει ξανά σε ένα κομβικό σημείο της πανδημίας, με το πιο δύσκολο δίμηνο του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου να ορθώνεται σαν τοίχος μπροστά μας και τις νοσηλείες των covid ασθενών να έχουν αυξηθεί κατά 126,3% το τελευταίο 10ήμερο, φτάνοντας τις 654 νοσηλείες στις 5/1, από τις 289 που ήταν στις 26/12/21.

Το υπερμεταδοτικό στέλεχος Όμικρον διασπείρεται σαν την πυρκαγιά, συναντώντας ωστόσο εκεί έξω - σαν αντιπυρική ζώνη - μια κρίσιμη μάζα 7.065.763 πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, εκ των οποίων οι 3.783.693 (δηλαδή ποσοστό 53,55%) έχουν κάνει ήδη και την 3η δόση. Σύμφωνα με μελέτες από τη Νότιο Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Όμικρον προκαλεί κατά 70% λιγότερες νοσηλείες, με τα άτομα που έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση να έχουν πρακτικά μηδαμινή πιθανότητα να χρειαστούν νοσηλεία εφόσον μολυνθούν, όπως εξηγεί από το νοσοκομείο «Σωτηρία», ο πνευμονολόγος, επιμελητής Α΄ΕΣΥ Γιώργος Χειλάς.

Ο ειδικός προσθέτει πως δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε και πως αν η Όμικρον με τη δυναμική που έχει δεν έβρισκε «αντίσταση» στο πέρασμά της την κρίσιμη μάζα των εμβολιασμών πολιτών (7 στους 10 πολίτες), το αποτέλεσμα θα ήταν σαρωτικό, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών θα πολλαπλασιαζόταν σε δυσθεώρητα ύψη και το ΕΣΥ γρήγορα θα βρισκόταν αντιμέτωπο με μη διαχειρίσιμο αριθμό ημερήσιων εισαγωγών και η πίεση θα ήταν κάτι παραπάνω από ασφυκτική στα νοσοκομεία. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν - και τα νοσοκομεία να καταρρεύσουν - αν η Όμικρον ήταν ένα στέλεχος που αναδύονταν σε πρότερο στάδιο της πανδημίας όταν δεν υπήρχαν ακόμα εμβόλια ή οι εμβολιασμοί δεν είχαν προλάβει να προχωρήσουν, ώστε να έχουμε επιτύχει τέτοια εμβολιαστική κάλυψη.

Όμως ευτυχώς, το υπερμεταδοτικό στέλεχος Όμικρον ήρθε στη δεδομένη συγκυρία - κι όχι νωρίτερα. Και με τη βοήθεια του «κεκτημένου» ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης αλλά και με την προϋπόθεση όταν θα συνεχιστούν οι covid εμβολιασμοί, η Όμικρον έχει πολλές πιθανότητες να εξελιχθεί στο πέρασμα της πανδημίας στην επόμενη φάση, εκείνης της ενδημικής νόσου, αφήνοντας πίσω τον εφιάλτη...

Το γεγονός πως το στέλεχος Όμικρον βρίσκεται πλέον παντού οδηγεί τις ευρωπαϊκές χώρες στα να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και καθιστά παρωχημένα τα μέτρα τύπου lockdown, τα οποία στηρίζονται στην απλή λογική του να κρατήσεις τον εχθρό (τον ιό εν προκειμένω) απ’έξω. Τώρα που ο εχθρός έχει διεισδύσει παντού, σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε παρέα και σε κάθε εργασιακή ομάδα, δεν μπορείς να τον κρατήσεις απ’έξω και από την προσεχή εβδομάδα οι ειδικοί οι γονείς και εκπαιδευτικοί ανησυχούν πως θα υπάρξει αυξημένη διασπορά και σε κάθε σχολείο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το τελευταίο στάδιο της πανδημίας - το τελευταίο μίλι - μπορεί να είναι κι αυτό που ήδη διανύουμε με τη μεγαλύτερη πρόκληση να αφορά το πώς θα περάσουμε τον σκόπελο των δύο μηνών, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, ώστε να βαδίσουμε προς τη λήξη του παγκόσμιου συναγερμού, που ο πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς εκτιμά ότι θα σημάνει κατά την άνοιξη. Κι όλα αυτά πάντα με έναν αστερίσκο, πως δεν θα «ξεπηδήσει» κάποιο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος - λιγότερο μεταδοτικό αλλά περισσότερο λοιμογόνο από την Όμικρον που θα τα ανατρέψει όλα γι ακόμα μια φορά.