Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκε στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκε στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Προβλέψεις για νέα έκρηξη των κρουσμάτων κάνουν οι ειδικοί, καθώς σημειώνεται μεγάλη αύξηση στα ιικά φορτία Αθήνας και Κρήτης, ενώ την ίδια στιγμή εντοπίστηκε και η μετάλλαξη Όμικρον στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον, όπως έχει οριστεί από τα ως τώρα δεδομένα, γεννά δυσοίωνες προβλέψεις ακόμη και για 3.500 κρούσματα της νέας μετάλλαξης μέχρι τα Φώτα.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ερωτηθείς για το εάν θα αυξηθούν τα κρούσματα της Όμικρον κατά τη διάρκεια των γιορτών, είπε πως η αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν τη μετάλλαξη Όμικρον εξαρτάται από το αρχικό νούμερο που υπάρχει στην κοινότητα. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν 100 κρούσματα αναμένεται ανάλογη αύξηση, ενώ εάν έχουμε 200 ή και 500 κρούσματα, τότε το νούμερο ανεβαίνει πολύ περισσότερο. Ο χρόνος διπλασιασμού είναι πολύ μικρός και μάλιστα προέβλεψε πως ίσως τα Φώτα κρούσματα της Όμικρον να φτάσουν τα 3.500.

Όπως είπε, «δεν βλέπουμε την εντυπωσιακή άνοδο και αυτό είναι καθαρά μαθηματικά. Είναι ο κανόνας του διπλασιασμού, που ξεκινάει από μικρό νούμερο και καταλήγει σε κάτι τρομαχτικά νούμερα. Η Δανία με 90% εμβολιαστική κάλυψη, είχε στις 2 Δεκεμβρίου 5.500 κρούσματα και χτες ανακοινώθηκαν 13.200 κρούσματα».

Θωμαΐδης: Αναμένεται δραματική αύξηση κρουσμάτων

Παράλληλα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, κινούμενος στην ίδια γραμμή, αναφέρθηκε απότομη και δραματική αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

«Η κατάσταση είναι μάλλον δυσάρεστη θα έλεγα, διότι η αύξηση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην Αττική, προδιαγράφει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως θα έχουμε σημαντική αύξηση», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης. Ειδικά για την Αττική ανέφερε ότι εδώ και ένα μήνα περίπου το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, στα 40 με 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Προειδοποίησε ότι αναμένεται απότομη και δραματική αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα συμβεί στις αρχές Ιανουαρίου.