Μετά τις 25 Αυγούστου οι αποφάσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών 

Μετά τις 25 Αυγούστου οι αποφάσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών 

Μετά τις 25 Αυγούστου και εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν θα αποφασιστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες πέραν των εργαζομένων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς. Τα σενάρια για ένταξη στο καθεστώς υποχρεωτικότητας άλλων κατηγοριών, όπως εκπαιδευτικοί, Ένστολοι  Σωμάτων, εργαζόμενοι σε κρατικές υποδομές και ΜΜΜ μπαίνουν προς το παρόν σε δεύτερο πλάνο. Οι οποίες εξελίξεις δεν αναμένονται πριν το τέλος του καλοκαιριού, ανάλογα την εξέλιξη της πανδημίας και του προγράμματος εμβολιασμών.

Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται το Μέγαρο Μαξίμου έχει χαράξει την στρατηγική του πάνω σε αυτό το "ευαίσθητο” ζήτημα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Μια απόφαση που έλαβε  ο πρωθυπουργός  πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες και για την οποία  σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσε την πρόεδρο της Δημοκρατίας στο τετ α τετ που είχαν πριν από τέσσερις μέρες. Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να δώσει χρόνο στην κοινωνία προκειμένου να “επεξεργαστεί” την αναγκαιότητα του εμβολιασμού γι αυτό και δε θέλει σε πρώτο χρόνο να ακολουθήσει την οδό του καταναγκασμού.

Όπως λοιπόν αποφασίστηκε μέχρι και το τέλος Αυγούστου στην υποχρεωτικότητα θα μπουν μόνο όσοι εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και στον χώρο της υγείας.

Δύο ομάδες εργαζομένων με πολλές ιδιαιτερότητες που άπτονται της δημόσιας υγείας. Από εκεί και πέρα, όπως άλλωστε ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, δε θα υπάρξει κάποια άλλη κατηγορία που θα μπει στο πρόγραμμα ούτε οι εκπαιδευτικοί όπως κάποιοι θεωρούσαν ως βέβαιο. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι επόμενες σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά ως προς το πρόγραμμα υποχρεωτικότητας, ώστε  το υγειονομικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας να πάρουν το χρόνο τους και να εμβολιαστούν. Όπως μάλιστα επιμένει πηγή στο liberal.gr οι πρώτες ενδείξεις είναι εξαιρετικά θετικές προς αυτή την κατεύθυνση. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο συρτάρι του Μαξίμου βρίσκεται έτοιμο το εναλλακτικό σχέδιο. Πρόκειται για την επέκταση της υποχρεωτικότητας σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Τέτοιες κατηγορίες είναι οι ένστολοι όλων των σωμάτων, οι εργαζόμενοι σε κρατικές υποδομές και όλοι όσοι εργάζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς.  

Προς το παρόν τέτοιες σκέψεις βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο και οι όποιες εξελίξεις δεν αναμένονται πριν από το τέλος του καλοκαιριού.