Meta: Δημιούργησε chatbot που δεν σταματά να επικρίνει τον Ζούκερμπεργκ

Meta: Δημιούργησε chatbot που δεν σταματά να επικρίνει τον Ζούκερμπεργκ

Με βάση την εφαρμογή chatbot όπου οι χρήστες εταιρειών συνομιλούν με «ρομπότ» βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη, η Meta εφαρμόζει το πρωτότυπο BlenderBot3, το οποίο μπορεί να συνομιλεί για «σχεδόν οποιοδήποτε θέμα», σύμφωνα με την εταιρεία. Το chatbot ήταν διαθέσιμο από χθες Παρασκευή (12/8).

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι διόλου κολακευτικά για τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της εταιρείας Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Το BBC ρώτησε την εφαρμογή τι πιστεύει για εκείνον και η απάντηση ήταν «η χώρα μας είναι διχασμένη και αυτός δεν βοήθησε καθόλου»...

Άλλες απαντήσεις ήταν «τα πήγε χάλια στις καταθέσεις του στο Κογκρέσο. Με κάνει να ανησυχώ για τη χώρα μας». «Η εταιρεία του εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους για χρήματα και δεν τον νοιάζει. Πρέπει να σταματήσει!».

Εκπρόσωπος της εταιρείας έσπευσε να δηλώσει ότι, το chatbot μπορεί να δώσει αγενείς ή προσβλητικές απαντήσεις, καθώς χρησιμοποιείται στατιστικά και ψυχαγωγικά. «Όλοι όσοι χρησιμοποιούν το Blender Bot πρέπει να γνωρίζουν πως είναι μόνο για ερευνητικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς και πως μπορεί να κάνει ψευδείς ή προσβλητικές δηλώσεις, και μάλιστα συμφωνούν να μην ενεργοποιήσουν σκόπιμα το bot για να κάνει προσβλητικές δηλώσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος της Meta.Το πρόγραμμα «μαθαίνει» από μεγάλες ποσότητες διαθέσιμων γλωσσικών δεδομένων. Όταν ρωτήθηκε για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, το chatbot απάντησε στο BBC:

Ο αλγόριθμος του BlenderBot 3 ψάχνει στο διαδίκτυο για να ενημερώσει τις απαντήσεις του. Είναι πιθανό οι απόψεις του για τον Ζούκερμπεργκ να έχουν επηρεαστεί από τις απόψεις άλλων ανθρώπων που έχει αναλύσει ο αλγόριθμος.

Η Meta έχει επικριθεί για το γεγονός ότι δεν κάνει αρκετά για να αποτρέψει τη διάδοση παραπληροφόρησης και ρητορικής μίσους στις πλατφόρμες της.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το BlenderBot 3 είπε σε έναν από τους δημοσιογράφους του ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν και θα είναι πάντα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.