Μέρες Φλεβάρη του 2018 φοβούνται οι αστυνομικοί

Μέρες Φλεβάρη του 2018 φοβούνται οι αστυνομικοί

Του Τάσου Ευαγγελίου

Η καταδρομική επίθεση στο γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τα όσα διακινούνται μέσω αντιεξουσιαστικών ιστοτόπων και γενικότερα η κατάσταση που επικρατεί φοβίζει τους αστυνομικούς που μιλούν ήδη για το ενδεχόμενο να ζήσει η Αθήνα, ίσως και άλλες πόλεις «ημέρες όπως αυτή στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2018».

Οι ομάδες των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών δείχνουν να έχουν αποθρασυνθεί ανοίγοντας έναν νέο κύκλο αμέσως μετά την ανάρτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα με την οποία ανακοίνωσε προ εβδομάδας την έναρξη απεργίας πείνας.

Μέσω αυτή καλούσε σε αγώνες εντός και εκτός φυλακής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επειδή τίποτε και ποτέ δεν μας χαρίστηκε και αυτά που αποκαλούνται δικαιώματα δεν είναι παρά οι κατακτήσεις μακρών και πολύχρονων αγώνων, η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι να ξαναπιάσουμε, μέσα και έξω από τη φυλακή, το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων».

Αυτό έγινε στις 30 Μαΐου και έκτοτε παρατηρείται, σύμφωνα και με στελέχη της αστυνομίας μια έντονη κινητικότητα που έχει ως βάση τη «στήριξη του απεργού πεινάς Δημήτρη Κουφοντίνα».

Μάλιστα τα ίδια στελέχη ανησυχούν και παραπέμπουν στα όσα έγιναν στα τέλη του Φεβρουαρίου όπου οργανωμένες ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου κατέστρεφαν καταστήματα αυτοκίνητα και ότι άλλο έβρισκαν μπροστά τους σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις.

Την περίοδο εκείνη είχε αναρτηθεί και εάν κείμενο με το οποίο οι πράξεις αυτές συνδέονταν με τον Κ. Γιατζόγλου τον κατηγορούμενο για την επίθεση με αποστολή τρομοδέματος στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος τότε έκανε επίσης απεργία πείνας απαιτώντας να μη μεταφερθεί από τον Κορυδαλλό πίσω στις φυλακές Λάρισας.

Στο κείμενο αυτό έκαναν λόγο για «ισοπέδωση της πόλης», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Επιτεθήκαμε χτες βράδυ στην καρδιά της μητρόπολης, στο κέντρο της Αθήνας λίγα μέτρα πιο κάτω από σταθερή σκοπιά δυνάμεων της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και διμοιρίας ΜΑΤ και σπάσαμε διάφορα καταστήματα χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο γενικότερο κύμα αλληλεγγύης που έχει ξεσπάσει για τον αιχμάλωτο σύντροφο μας απεργό πείνας και δίψας Κ. Γιαντζογλου και που θα ισοπεδώσει την πόλη όσο καθυστερούν την απάντηση στο δίκαιο αίτημα του για μεταγωγή στη δικαστική φυλακή του Κορυδαλλού»

Κατέληγαν δε αναφέροντας: «ΌΛΑ Η ΤIΠΟΤΑ. ΘΑ ΓIΝΟΥΜΕ ΕΦΙAΛΤΗΣ ΣΑΣ», αναφέρεται αναλυτικά στο κείμενο.

Και σε εκείνη την περίπτωση όπως και τώρα γινόταν λόγος για κίνδυνο στην υγεία του κρατούμενου.

Αυτό που προβληματίζει είναι το αποτέλεσμα. Μετά τις επιθέσεις που ήταν συνεχιζόμενες, η απαίτηση του κατηγορούμενου έγινε δεκτή και τελικά δεν επέστρεψε στις φυλακές, όπως ακριβώς ήθελε. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να έχει ανοίξει την όρεξη των αντιεξουσιαστών.

Άλλωστε η ανοχή της κυβέρνησης επιτρέπει τη δράση τους ενώ το γεγονός πως ξεκίνησε προανάκριση και ΕΔΕ σε βάρος του αστυνομικού του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη διότι πυροβόλησε στον αέρα φοβούμενος για την ίδια τη ζωή του δίνει ένα μήνυμα διαφορετικό από αυτό που θα έπρεπε να δοθεί.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως η κυβέρνηση δεν εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης. Βουλευτές όμως εμφανίστηκαν να δημιουργούν την εντύπωση μιας απλής ακτιβίστικης πράξης. Τα βίντεο τους διαψεύδουν αλλά φευ. Απλά περνούσαν και ανέβηκαν να αφήσουν κάτι ήταν το νόημα των δηλώσεων και μάλιστα όχι στο γραφείο του κ. Βαρβιτσιώτη αλλά δίπλα.

Οι πράξεις και οι παραλήψεις της κυβέρνησης στον τομέα αυτό είναι τεράστιες. Οι φόβοι για τις εξελίξεις στον κύκλο της βίας που έχει ανοίξει μεγάλες. Ολοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε να «σώσει» την παρτίδα με μια ανακοίνωση 20 ώρες μετά αλλά η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα να βγάλει αργά το βράδυ της Παρασκευής μια ανακοίνωση απάντηση στη... Ν.Δ χωρίς να καταδικάζει την επίθεση δίνει την πραγματική εικόνα.

Απάντηση με την οποία επιχείρησε να δικαιολογήσει την σε βάρος του αστυνομικού ΕΔΕ λέγοντας πως πρόκειται για τη διενέργεια «αυτεπάγγελτα αυτοτελούς ποινικής διερεύνησης»!!!

Φωτογραφία: Intimenews

Διαβάστε Περισσότερα