Μείωση 40% στα πρόστιμα του ΚΟΚ – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Μείωση 40% στα πρόστιμα του ΚΟΚ – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Μείωση κατά 40% στα πρόστιμα για τις παραβιάσεις του ΚΟΚ προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, με στόχο την αλλαγή της οδικής συμπεριφοράς των Ελλήνων. 

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, όλα τα πρόστιμα, με εξαίρεση την κατανάλωση αλκοόλ, την παραβίαση κόκκινου ή στοπ και την παράνομη προσπέραση, μειώνονται κατά 40%, ενώ θα είναι ενιαία για όλους και θα προσαυξάνονται έως το τριπλάσιο ανάλογα με το εισόδημα.

Για παράδειγμα, αν ένα πρόστιμο ανέρχεται σήμερα στα 100 ευρώ, με τη μείωση θα μειωθεί στα 60 ευρώ – όμως με τα εισοδηματικά κριτήρια μπορεί να φτάσει τελικώς και τα 180 ευρώ. Ωστόσο, αναμένονται διευκρινίσεις μέσω υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες θα ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα εισοδηματικά κριτήρια και την προσαύξηση των προστίμων.

«Σκοπός είναι να καλλιεργηθεί οδική παιδεία», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρ. Σπίρτζης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου.

Επίσης, για τις περιπτώσεις όπου οι οδηγοί κάνουν χρήση κινητού χωρίς ακουστικά, παρεμποδίζουν διαβάσεις για ΑμεΑ, κινούνται στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης, δεν φορούν ζώνη και κράνος, πετούν το τσιγάρο από το παράθυρο προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 60 μέρες. Για όσους επαναλάβουν κάποια από αυτές τις παραβάσεις προβλέπεται αφαίρεση διπλώματος για 4 μήνες και επανεξέταση στον ΚΟΚ.

Τέλος, ΥΠΟΜΕΔΙ επιβάλει ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία των ποδηλατών, το οποίο προβλέπει τοποθέτηση σήμανσης οδών με πινακίδες για τα ποδήλατα, οριζόντιας σήμανσης οδών, δηλαδή κατά μήκος και κατά πλάτος διαγραμμίσεις, ειδικές διαγραμμίσεις αλλά και φωτεινή σηματοδότηση για τους ποδηλάτες.

Φωτογραφία SOOC