Μειώνονται τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους από τις επιθέσεις της Δύσης

Μειώνονται τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους από τις επιθέσεις της Δύσης

Ο συνδυασμός επιτυχημένων αεροπορικών επιθέσεων από τις κυβερνήσεις της Δύσης και η πτώση της τιμής του πετρελαίου συμβάλλει στην ανακοπή μιας απαραίτητης ροής εσόδων για το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), δήλωσε αναλύτρια θεμάτων ενέργειας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Γίνεται ζημιά, και γι' αυτό το λόγο έχουμε δει την παραγωγή πετρελαίου του ISIS να μειώνεται από τα 110.000 βαρέλια την ημέρα στα 40.000 βαρέλια την ημέρα», δήλωσε σήμερα η Αμρίτα Σεν, επικεφαλής αναλύτρια πετρελαίου στην Energy Aspects.

Μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι και την επιβεβαίωση της είδησης ότι η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους πριν από δύο εβδομάδες στην έρημο του Σινά ήταν αποτέλεσμα βόμβας – δύο επιθέσεις για τις οποίες θεωρήθηκε υπεύθυνο το Ισλαμικό Κράτος – οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία κλιμάκωσαν τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των θέσεων της οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι βασικοί στόχοι ήταν οι κύριες πηγές εσόδων, αλλά και δραστηριότητες του ISIS, αναμεσά τους πετρελαιοπηγές, βυτιοφόρα μεταφοράς πετρελαίου, αποθήκες πυρομαχικών, κέντρα διοίκησης και εμπορικές οδοί (που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μεταφορά όπλων και πετρελαίου).

Το ISIS, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, ελέγχει πάνω από το 60% της πετρελαϊκής παραγωγικής ικανότητας της Συρίας και περίπου το 10% αυτής του Ιράκ. Όπως αναφέρει έκθεση του Οκτωβρίου του 2014, εκτιμάται ότι η οργάνωση είχε συνολική παραγωγική ικανότητα έως 120.000 βαρέλια την ημέρα, που μεταφράζεται σε κέρδη 2-4 εκατ. δολαρίων την ημέρα.

Από πέρυσι το καλοκαίρι, ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει υποχωρήσει από το υψηλό των 114 δολαρίων το βαρέλι στα περίπου 44 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο μπρεντ και στα περίπου 40 δολάρια για το αμερικανικό αργό, επηρεάζοντας περαιτέρω τη βασική πηγή εσόδων του ISIS.

«Στο ζενίθ, το ISIS είχε περίπου 100.000-110.000 βαρέλια την ημέρα υπό έλεγχο αλλά αυτό ήταν το καλοκαίρι του 2014. Τώρα και κυρίως με όλες τις αεροπορικές επιθέσεις, είναι λιγότερο από 50.000 βαρέλια την ημέρα – νομίζουμε ότι είναι περίπου 40.000 την ημέρα», είπε η Σεν.

«Μέρος από αυτό ίσως πρέπει να το χρησιμοποιούν για δική τους κατανάλωση και ίσως κάνουν κάποιες εξαγωγές, αλλά και πάλι με το πετρέλαιο να κινείται γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι, πιθανόν δεν έχουν τόσα έσοδα όσο το περασμένο καλοκαίρι», πρόσθεσε η αναλύτρια.