Μεγάλο το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο

Μεγάλο το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο

Ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την κάλυψη της Συνόδου των ηγετών των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα, έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι από όλα τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες, βρίσκονται στο Κέντρο Τύπου που έχει δημιουργηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, για την ειδησεογραφική κάλυψη της Συνόδου.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι εκπρόσωποι των ξένων μέσων ενημέρωσης (δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και τεχνικοί), οι οποίοι έχουν διαπιστευθεί για να καλύψουν τη Σύνοδο, ανέρχονται στους 145.

Χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι μέσα ενημέρωσης μεσογειακών χωρών της ΕΕ, εκτός των ανταποκριτών τους, έχουν ειδικές δημοσιογραφικές αποστολές για την αρτιότερη κάλυψη της Συνόδου.

Μάλιστα, σημαντική είναι η παρουσία Γερμανών δημοσιογράφων από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας, γεγονός που αποτυπώνει το τεράστιο ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η Σύνοδος και για τη Γερμανία.

Η σύνοδος των μεσογειακών κρατών στο επίκεντρο του βελγικού Τύπου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βελγικού, αλλά και του εξειδικευμένου στα ευρωπαϊκά θέματα, Τύπου, βρίσκεται η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών κρατών της ΕΕ, στην Αθήνα.

Κεντρική διαπίστωση είναι ότι το ζητούμενο της Συνόδου των Αθηνών είναι η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και ο περιορισμός των πολιτικών λιτότητας στην ΕΕ.

«Οι ηγέτες της Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου συναντώνται σήμερα στην Αθήνα για μία ευρωμεσογειακή μίνι σύνοδο, η οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ελπίζει ότι θα προωθήσει μία αριστερή απάντηση απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που ταλανίζουν την Ευρώπη», αναφέρει ο EUOBSERVER.

Ο Τσίπρας διατύπωσε την ευχή, συνεχίζει το δημοσίευμα, η συνάντηση αυτή να βοηθήσει να δοθεί βαρύτητα στα κράτη της Νοτίου Ευρώπης, τα οποία πλήττονται στο μεγαλύτερο βαθμό από τα πολλά προβλήματα της Ευρώπης. 

Η Σύνοδος στην Μπρατισλάβα, σημειώνει o EUOBSERVER, «υποτίθεται ότι θα αποτελέσει μία επίδειξη ενότητας μετά την ψήφο του ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά ο Τσίπρας ελπίζει ότι η συνάντηση του Νότου θα συμβάλει στο να μην μονοπωλήσουν οι χώρες Visegrad τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει επίσης, αναφέρει το δημοσίευμα, τη δημιουργία ενός αντίβαρου στη Γερμανία και στην ατζέντα λιτότητας που αυτή προκρίνει, υποστηρίζοντας ότι το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης δεν λειτούργησε στην πράξη και θα έπρεπε να αναθεωρηθεί, προκειμένου τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ανάπτυξη.

Γερμανοί βουλευτές έχουν ήδη τοποθετηθεί ενάντια σε έναν ισχυρότερο ρόλο για αυτό που αποκαλούν «Club Med», υπογραμμίζει o EUOBSERVER, παραθέτοντας δηλώσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή Φέρμπερ, ο οποίος διατυπώνει την ανησυχία ότι οι χώρες του Νότου θα αποτελέσουν από κοινού μια ισχυρή συμμαχία όσων εμφανίζονται απρόθυμοι για μεταρρυθμίσεις, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ανησυχία για τη συνάντηση της Αθήνας εξέφρασε, όπως αναφέρεται, και ο Γερμανός επίτροπος Έτιγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ήταν καλό εάν βάθαινε το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και εκείνων με ελάχιστα φορολογικά ζητήματα.

Μέρος της προσπάθειας του Τσίπρα κατά της λιτότητας θα είναι και η συγκέντρωση υποστήριξης για το αίτημα ελάφρυνσης του χρέους της χώρας του, καταλήγει το δημοσίευμα.

Την άποψη ότι οι συζητήσεις για την ανάγκη μεγαλύτερη ευελιξίας στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η υπερβολική δημοσιονομική πειθαρχία έχει αρχίσει να αποτελεί τροχοπέδη στις επενδύσεις, εκφράζει εξάλλου η βελγική εφημερίδα «De Tijd».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογός του, αποτελούν τους μεγαλύτερους υποστηρικτές, σε επίπεδο ηγετών κρατών, της ανάγκης μιας χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής.

«Επτά χώρες του Νότου συναντώνται στην Αθήνα ζητώντας περισσότερη ανάπτυξη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στον τηλεοπτικό σταθμό

RTBF, το οποίο αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση των ηγετών της Νοτίου Ευρώπης, σημειώνοντας ότι αυτοί θα προσπαθήσουν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα, να βρουν μια κοινή πλατφόρμα για τη χαλάρωση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού ζυγού και την ανακούφιση από την πίεση που ασκεί το μεταναστευτικό στην περιοχή.

Στόχος της συνάντησης, όπως αποκαλύπτει ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στη «Le Monde», είναι η προώθηση μιας κοινής προσέγγισης των χωρών εκείνων που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, τόσο αναφορικά με την προσφυγική κρίση, όσο και την οικονομική, την κρίση ασφάλειας και την τρομοκρατία.

Το δημοσίευμα, αφού αναλύει τα θέματα που αποτελούν μέρος της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης και παραθέτει σχετικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη «Le Monde», αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, Νίκου Ξυδάκη, στο AFP, επισημαίνει ότι κατά την άποψη του Γιώργου Παγουλάτου, καθηγητή ευρωπαϊκών σπουδών στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφενός δεν υπάρχει καμία πρόθεση αντιπαράθεσης με το Βερολίνο και αφετέρου η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης έχει θετικό αντίκτυπο για την ίδια, αφού βλέπει τη θέση της μέσα στην ΕΕ βελτιωμένη, ένα χρόνο μετά την απειλή αποκλεισμού από την ευρωζώνη. Καταλήγοντας, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ευρωμεσογειακή σύνοδος καταγράφεται ως μέρος μιας ευρύτερης ελληνικής διπλωματικής επίθεσης, αναφέροντας ότι το Σάββατο θα συναντηθούν στην Αθήνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ έχει επίσης οργανωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, μία συνάντηση μεταξύ επτά χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επτά αραβικών χωρών στη Ρόδο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Παρασκευή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ