Μεγάλη ρωσική στρατιωτική άσκηση στα σύνορα με την Ιαπωνία

Μεγάλη ρωσική στρατιωτική άσκηση στα σύνορα με την Ιαπωνία

Μεγάλη άσκηση, με τη συμμετοχή περίπου 3.500 στρατιωτών, πραγματοποιεί η Ρωσία σε θαλάσσια περιοχή στον βόρειο Ειρηνικό, στα σύνορά με την Ιαπωνία και κοντά σε τέσσερα νησιά -τις Νότιες Κουρίλλες ή «Βόρειες Περιοχές», σύμφωνα με τους Ιάπωνες- τα οποία είναι διαφιλονικούμενα από την εποχή του Β'' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass, η άσκηση διεξάγεται με πραγματικά και επίκεντρο τη νήσο Σαχαλίνη, με αντικείμενο την αντιμετώπιση εισβολής από θαλάσσης. Η περιοχή που διεξάγεται η άσκηση χωρίζεται από την Ιαπωνία μόνο από τα Στενά της Λαπερούζα. 

Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες για τα τέσσερα νησιά χρονολογείται από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η ΕΣΣΔ είχε κηρύξει τον πόλεμο στην Ιαπωνία και είχε εισβάλει στην κατεχόμενη Μαντζουρία. Ο Κόκκινος Στρατός είχε καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρη την περιοχή βορείως της ιαπωνικής επαρχίας Χοκάιντο, συμπεριλαμβανομένων και των συγκεκριμένων τεσσάρων νησιών, εκδιώκοντας μάλιστα όλους τους Ιάπωνες κατοίκους τους.

Ως αποτέλεσμα, Μόσχα και Τόκιο δεν υπέγραψαν ποτέ συνθήκη για τη λήξη των εχθροπραξιών και, τυπικά, παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Vladimir Putin και Shinzo Abe έχουν συμφωνήσει να εργαστούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, μεταξύ άλλων επιδιώκοντας να επιλύσουν και το πρόβλημα με τα τέσσερα νησιά. Στην πράξη, όμως, δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος -και το θέμα θα τεθεί εκ νέου στη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βλαδιβοστόκ, αυτή την εβδομάδα -αν και πρακτικά, αναμένεται να κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο.

Photo by Alexey Kudenko/Host Photo Agency via Getty Images/ Ideal Image