Mεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ - Πάνω από 500 διασωληνωμένοι για πρώτη φορά από τον Μάιο

Mεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ - Πάνω από 500 διασωληνωμένοι για πρώτη φορά από τον Μάιο

Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ, με τους διασωληνωμένους να σπάνε το φράγμα των 500 την Πέμπτη και την πληρότητα στις ΜΕΘ να φτάνει στο 88% σε όλη την επικράτεια. Δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Δραματικές προειδοποιήσεις απευθύνουν για ακόμα μία φορά οι ειδικοί για νέα κύματα.

Η μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια είναι εμφανής και είναι απαραίτητο να ανακοπεί η έξαρση των κρουσμάτων, τονίζουν οι υγειονομικοί. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι 416 είναι ανεμβολίαστοι, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για άμεση ενίσχυση του «τείχους ανοσίας» μέσω νέων εμβολιασμών, ως τη μοναδική οδό για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ. 

Για μεγάλη πίεση έκανε λόγο η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ενώ στο ερώτημα αν θα αντέξει το σύστημα, η απάντηση των ειδικών είναι μονότονη: «Εμβολιαστείτε».

Εκθετική η αύξηση της πανδημίας

 

Για εκθετική αύξηση της πανδημίας έκανε λόγο από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου σημειώνοντας ότι την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 50%.

«Βρισκόμαστε μέσα στο 4ο κύμα με μια σημαντική έξαρση της πανδημίας και πολύ μεγάλη έξαρση σε όλη την επικράτεια» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 36 έτη, όμως παρατηρείται μικρή αύξηση στις μολύνσεις σε άτομα άνω των 65 ετών.

Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε Covid

 

Συνολικά σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 47.000 ενεργά κρούσματα, ανέφερε, προσθέτοντας πως από τα εν λόγω κρούσματα, ένα στα τέσσερα εντοπίζεται στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 7.000 ενεργά κρούσματα και ακολουθεί η Λάρισα με πάνω από 3.700 ενεργά κρούσματα.

Ο μέσος εβδομαδιαίος όρος θετικότητας αυξήθηκε στο 3,75% και παράλληλα εντάθηκε η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς παρουσιάζει ανοδική πορεία ο αριθμός των διασωληνωμένων και εισαγωγών με αποτέλεσμα από το σύνολο των 124 νοσοκομείων τα περισσότερα έχουν μετατραπεί σε Covid.

Η πίεση το ΕΣΥ είναι πολύ σημαντική, έχουμε αύξηση που αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες είπε η λοιμωξιολόγος και σημείωσε πως οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους 3.600, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να αγγίζει το 88% σε όλη την επικράτεια, ενώ στη Θεσσαλονίκη φτάνει στο 97%.

«Έρχονται μεγάλα κύματα»

 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε νωρίτερα ότι τον χειμώνα θα υπάρξουν αλληλεπιδράσεις με άλλους ιούς και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει το εμβόλιο της γρίπης μέσα στο Νοέμβριο. 

Προέβλεψε ότι η εξέλιξη του ιού θα επηρεάσει βραχυπρόσθεσμα το τι θα γίνει. «Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό ότι δεν έχουμε παραλλαγές για σοβαρή νόσο και θάνατο να διαφεύγουν. Παρόλα αυτά μειώνεται η ανοσία και αυτό είναι σημαντικό και νομίζω πως θα οδηγήσει τελικά τις περισσότερες χώρες στην υιοθέτηση μιας τρίτης δόσης ως προστασία όχι μόνο από τη φυσική λοίμωξη -νομίζω είναι αδύνατο να πετύχει κανείς την κατάργηση της μετάδοσης- όσο από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο», είπε.

Παράλληλα, συνέστησε την τήρηση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, η υγιεινή των χεριών και ο αυξημένος έλεγχος με τεστ που μαζί με τον εμβολιασμό θα βοηθήσουν να περάσουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού CDC θα υπάρχουν μεγάλα κύματα.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τα κύματα αυτά θα έχουν όσο τον δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, αν έχει εμβολιαστική κάλυψη πάνω από το 75% του πληθυσμού και ακόμη μικρότερες, αν η κάλυψη ξεπεράσει το 85%.

Το 82,7% των ασθενών σε ΜΕΘ ανεμβολίαστοι

 

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.801. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 815.068 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.560 θάνατοι. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 503 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 416 (82.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 87 (17.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.387 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 431 (ημερήσια μεταβολή +0.47%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 395 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).