«Μεγάλες οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για τους καταυλισμούς»

«Μεγάλες οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για τους καταυλισμούς»

Κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού ασκεί για ακόμη μια φορά ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», κάνοντας λόγο για μη επαρκή γνώση του ζητήματος.

«Υπήρχαν μεγάλες εκφάνσεις της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα των δικαιωμάτων, τις οποίες εμείς ως Διεθνής Αμνηστία τις επιδοκιμάσαμε. Από την άλλη πλευρά η μεγάλη τρύπα στο ζήτημα των δικαιωμάτων ήταν το προσφυγικό. Εμείς και τότε δεν μασήσαμε τα λόγια μας. Για παράδειγμα για την κατάσταση των καταυλισμών στα νησιά έχει μεγάλες ευθύνες η προηγουμένη κυβέρνηση, όπως και η ευρωπαϊκή ένωση με την αντιμεταναστευτική πολιτική», λέει ο κ. Σακελλαρίδης. 

«Θυμίζω για παράδειγμα τον Έβρο με τις συνεχείς καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Καταγράψαμε και άλλα προβλήματα, όπως την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στέγασης», προσθέτει. 

Παράλληλα, για την κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου λέει: «Εικάζω ότι στην κυβέρνηση πίστευαν πως καταργώντας τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου, θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Αυτό κατά τη γνώμη μου προδίδει μια μη επαρκή γνώση του ζητήματος, για να το πω ευγενικά».

Διαβάστε ακόμα: 

- Τεράστια η ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης για το προσφυγικό