Μεγάλα έργα σε μοναδικές τιμές στον κατάλογο του οίκου Α. Καραμήτσος

Μεγάλα έργα σε μοναδικές τιμές στον κατάλογο του οίκου Α. Καραμήτσος

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος δε ζει μόνο στα βιβλία του, αλλά και στο έργο σημαντικών καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν και εικονογράφησαν ποίησή του, όπως ο Αλέκος Φασιανός. Τέτοιες σπάνιες εκδόσεις σε λιγοστά αντίτυπα με το κύρος του οίκου Α. Καραμήτσος, πρόκειται να βγουν σε δημοπρασία το διήμερο 6 και 7 Νοεμβρίου. Ο οίκος, απολύτως ευθυγραμμισμένος με την  κατάσταση που έχει προκαλέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έχει δημιουργήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα για παρακολούθηση της διαδικασίας σε πραγματικό χρόνο.

Το πρώτο μέρος (6 Νοεμβρίου, ώρα έναρξης 18:00),ξεκινάει με τα παλαιότυπα, από τα οποία ξεχωρίζουν η πρώιμη έκδοση “Πλουτάρχου Παράλληλα εν Βίοις Ελλήνων τε και Ρωμαίων”, του 1533 με αρχική τιμή 700€ (Lot. 8001), όπως και η πρώτη δίγλωσση (ελληνικά / λατινικά) έκδοση του Ομήρου τυπωμένη στη Βασιλεία το 1551 με αρχική τιμή τα 600 € (Lot. 8004).

Από την ενότητα των σπάνιων περιηγητικών έργων που διατίθενται, ξεχωρίζουν  η σπάνια έκδοση του έργου «Εθνικά» του Στέφανου του Βυζάντιου που θεωρείται το πρώτο γεωγραφικό λεξικό που γράφτηκε ποτέ. Βγαίνει σε εξαιρετική κατάσταση στα €700 (Lot. 8022). Επίσης, η συστηματική περιγραφή του Αιγαίου μέσα από το ισολάριο του Ιταλού γεωγράφου Francesco Piacenza προσφέρεται με αρχική τιμή τα 4700 € (Lot. 8023). 

Στην ενότητα του Φιλελληνισμού και της Ελληνικής Επανάστασης έχει ενσωματωθεί ποικίλο υλικό (προκηρύξεις / μονόφυλλα, σχέδια / υδατογραφίες, χάρτες, εκδόσεις που τυπώνονται κατά τη διάρκεια της επανάστασης, φιλελληνικά πιάτα και χαρακτικά) στο οποίο αντικατοπτρίζονται τα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα αλλά και η απήχηση στο Ευρωπαϊκό κοινό του αγώνα της Ελλάδας.

Το δεύτερο μέρος της δημοπρασίας (7 Νοεμβρίου, ώρα έναρξης 12:00) εστιάζει στην Ελληνική λογοτεχνία και ποίηση, τις σπάνιες εικονογραφημένες εκδόσεις, τη νεοελληνική χαρακτική και φωτογραφία. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ενότητα της λογοτεχνίας – ποίησης με περίπου 160 έργα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρώτες εκδόσεις, με υπογραφές/αφιερώσεις από τους συγγραφείς/ποιητές. Από αυτά, μπορούμε να ξεχωρίσουμε: 

Το μοναδικό καταγεγραμμένο αντίτυπο “Rien que la Terre” του Δ. Γαλάνη, με δύο σουίτες, δύο μονοτυπίες και δύο πρωτότυπα σχέδια όλα υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη, βγαίνει στα 2.800 ευρώ (Lot.8682).

Ένα από τα μόλις 35 αντίτυπα του “Inscriptions pour un Album des Péchés Capitaux” , με χαρακτικά του Δ. Γαλάνη και αρχική τιμή τα 800 € (Lot.8679).

Τη μνημειώδη έκδοση της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη με σχέδια του Pablo Picasso στα 3600 € (Lot.8701). 

Η Ομήρου Οδύσσεια σε σχέδια του Marc Chagall με αρχική τιμή τα 1500 ευρώ(Lot.8757)

Εκδόσεις σε πολύ λίγα αντίτυπα που συνδυάζουν την ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου με τα σχέδια του Αλέκου Φασιανού (Lot.8776 στα 1000€ & Lot.8779 στα 750€). 

Και μεγάλα ονόματα σε προσιτές τιμές 

Η πρώτη έκδοση του «Ουλαλούμ» από τον Γιάννη Σκαρίμπα. Το αντίτυπο προσφέρεται υπογεγραμμένο από τον συγγραφέα και βγαίνει στα 25 ευρώ (λαχνός 8517).

«Η λύρα» του Ανδρέα Κάλβου με προλογικό σημείωμα του Γιώργου Σεφέρη. Κυκλοφόρησε σε 500 αριθμημένα αντίτυπα από τις  “Εκδόσεις Νεοαλεξανδρινών”, Αλεξάνδρεια, 1942. Τιμή εκκίνησης στα 50 ευρώ (λαχνός 8560).

Η «Αγρύπνια» του Γιάννη Ρίτσου στην πρώτη έκδοση του 1954. Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνεται φωτογραφία του ποιητή, με αφιέρωση στην εκδότρια του «Κέδρου»: «Στα αγαπημένα μου αδέλφια Νανά και Νίκο (Καλιανέση). Με όλη μου την καρδιά. Γιάννης Ρίτσος, 1.IV.58». Προσφέρεται στα 50 ευρώ (Λαχνός 8589).

Από τον Οδυσσέα Ελύτη έχουμε «Το φωτόδενδρο και η δέκατη τέταρτη ομορφιά» στην πρώτη έκδοση για 30 ευρώ (Λαχνός 8623).

Τέλος, η Μόνα Πάεβα στον Παρθενώνα στο φακό της μοναδικής Nelly’s, π. 1929. Αμπουμίνα μικρού μεγέθους 7x9,5cm, επικολλημένη σε passe-partout, με έντυπη υπογραφή της φωτογράφου. Σε άριστη κατάσταση, σε κάδρο λακαρισμένου χρώματος, συνολικά μεγέθους 24x29εκ. Διατίθεται με αρχική τιμή 180 € (παρτίδα 08825) 

Ο κατάλογος με τις περιγραφές των λαχνών της δημοπρασίας είναι διαθέσιμος:

Πρώτο Μέρος & Δεύτερο Μέρος