Mega Fires: Προτεραιότητα οι ανθρώπινες ζωές

Mega Fires: Προτεραιότητα οι ανθρώπινες ζωές

Οι «μεγάλες πυρκαγιές» που έχουν ξεσπάσει στη χώρα μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατασβεστούν. Και αυτό γιατί οι θυελλώδεις άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 113 χιλιομέτρων, όπως στην Πεντέλη, και κάνουν το έργο μας πολύ δύσκολο. Οι πυροσβέστες πιστεύαμε πως θα αντιμετωπίζαμε μεγάλες πυρκαγιές κάθε δεκαπέντε χρόνια, δυστυχώς όμως η κλιματική κρίση έχει επιταχύνει τις εξελίξεις. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στη φωτιά της Πεντέλης είναι μεγάλη επιτυχία του Σώματος και των αρχών που περιόρισαν τη φωτιά πριν περάσει το πρώτο εικοσιτετράωρο. Κάτι που ήταν εξαιρετικά δύσκολο και καθόλου αυτονόητο.

Συνήθως αυτές οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης κατακαίουν για αρκετό χρονικό διάστημα. Το 1999 οι φωτιές κράτησαν για επτά ημέρες, ενώ το 2007 έκαιγαν για τέσσερις ημέρες. Σήμερα, περιορίστηκε το πρώτο εικοσιτετράωρο, με τον φόβο αναζωπύρωσης βέβαια να συνεχίζει να υπάρχει. Δυστυχώς, αρκετά σπίτια συμπολιτών μας καταστράφηκαν, όμως για εμάς προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή.

Στο Αλεποχώρι η φωτιά είναι σε υψηλή βλάστηση, κάτι που κάνει το έργο της πυρόσβεσης ακόμα πιο δύσκολο, έχει δηλαδή άλλα χαρακτηριστικά. Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχουν ξεσπάσει πάνω από 500 πυρκαγιές που έχουν αντιμετωπιστεί άμεσα, όταν ξέσπασαν. Από αυτές, μόλις δεκαπέντε έχουν γίνει γνωστές. Θέλω να τονίσω δηλαδή, πως το έργο που επιτελείται μέχρι σήμερα κρίνεται θετικά εκ του αποτελέσματος.

Δυστυχώς, η ερημοποίηση, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έλλειψη υγρασίας και οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν κάνει το έργο της πυροσβεστικής ακόμα πιο δύσκολο. Πρόκειται στην ουσία για μια αλυσίδα παραγόντων που έχουν να κάνουν με την κλιματική κρίση. Η αντιμετώπιση της οποίας δεν περιορίζεται στα δικά μας σύνορα. Απαιτεί γενναίες πολιτικές σε διεθνές επίπεδο, καθώς είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί η καταστροφική πορεία για το περιβάλλον. Ωστόσο, στη χώρα μας δεν βοηθά και η βλάστηση. Πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη φύτευση δέντρων και φυτών που περιορίζουν τις πυρκαγιές, όπως είναι η χαρουπιά και άλλες βιοποικιλότητες.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως η πυροσβεστική και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς λειτουργούν όσο καλύτερα μπορούν και αποτελεσματικά. Η φωτιά στην Πεντέλη οριοθετήθηκε εντός εικοσιτετραώρου, το σύστημα ειδοποίησης των πολιτών λειτούργησε και δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινων ζωών και εφόσον οι άνεμοι δεν ήταν ισχυροί, θα είχαμε σώσει τις περιουσίες των συμπολιτών μας.

*Ο Δημήτρης Σταθόπουλος είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος