Με σφραγίδα ΣΤΕ ανοίγουν τα μεταλλεία στις Σκουριές

Με σφραγίδα ΣΤΕ ανοίγουν τα μεταλλεία στις Σκουριές

Αναμενόμενη μετά την προηγούμενη του Ε Τμήματος του ΣτΕ ήταν η κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας με την οποία ακυρώνεται οριστικά η απόφαση του Πανου Σκουρλέτη, ως υπουργού Παραγωγικής ανασυγκρότησης, για την ανάκληση της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού Χαλκιδικής. 

Το δικαστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πλειοψηφία και μετά από δυο διασκέψεις, ακύρωσε οριστικά την απόφαση Σκουρλέτη ανοίγοντας τα μεταλλεία, αφού έκανε  δεκτές  τις προσφυγές τόσο της  εταιρείας  «Ελληνικός Χρυσός», όσο και  του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων  Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Είχε προηγηθεί η υπ΄ αριθμ. 3191/2015 απόφασης του Ε΄  Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία οι δικαστές κατέρριψαν τον βασικό λόγο που επικαλέστηκε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος ανέφερε ότι παραβιάστηκε  ο όρος με τον οποίο  οι δοκιμές των κοιτασμάτων της  Ολυμπιάδας και των Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός  των εγκαταστάσεων των μεταλλείων και όχι  στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία. Οι δικαστές αντέτειναν πως αυτό δεν αρκεί  για να αποτελέσει  λόγο ανάκλησης της άδειας. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ,  αναμένεται να  δημοσιευθεί μέσα στον μήνα.

Πάντως με ανακοίνωσή του ο Προέδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διαψεύδει την έκδοση απόφασης για το θέμα. Πράγματι, βέβαια, όπως αναφέρεται, η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα αλλά αυτή η πλειοψηφία διαμορφώθηκε στις διασκέψεις. Η καθαρογραφή θα γίνει το πρόσεχες διάστημα. Ο πρόεδρος του ΣΤΕ επισημαίνει πάντως ότι ανακοινώθηκε ότι "δεν  έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετικές αποφάσεις. Η διάσκεψη των υποθέσεων αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί. Κάθε άλλη είδηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».