Με έξι ρουκέτες υποδέχθηκαν οι Ταλιμπάν τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ στην Καμπούλ

Με έξι ρουκέτες υποδέχθηκαν οι Ταλιμπάν τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ στην Καμπούλ

Έξι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ σήμερα, λίγη ώρα αφότου είχε προσγειωθεί στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis. Οι ρουκέτες, όπως ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών, εξερράγησαν κοντά στον στρατιωτικό τομέα του αεροδρομίου, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, ενώ η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο είναι «κανονική», όπως διευκρίνισε ο Najib Danish, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, που ανακοίνωσαν στο Twitter ότι «είχαν στόχο το αεροπλάνο του Αμερικανού υπουργού Άμυνας». Ωστόσο, το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσε ότι η τζιχαντιστική οργάνωση είναι αυτή που έριξε τις ρουκέτες. Σύμφωνα με το Amaq, «εισβολείς» χρησιμοποίησαν ρουκέτες SPG-9 για την επίθεση. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ Ταλιμπάν και Isis είναι κάθε άλλο παρά αρμονικές στο Αφγανιστάν...

Σημειώνεται ότι ο Mattis έφτασε σήμερα το πρωί στην Καμπούλ από την Ινδία, ενώ το Αφγανιστάν επισκέπτεται και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν με τη διοίκηση της επιχείρησης «Αποφασιστική Υποστήριξη» και τις αφγανικές αρχές, ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της επικείμενης ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν το 2001, λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, και διατηρούν ήδη στη χώρα 11.000 άνδρες, ενώ προετοιμάζονται να στείλουν 3.000 ακόμη, όπως είχε ανακοινώσει ο Mattis την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να ενισχύσει και εκείνο τις δυνάμεις του που συμμετέχουν στην επιχείρηση Αποφασιστική Υποστήριξη, η οποία μετρά αυτή τη στιγμή 5.000 άνδρες από όλες τις χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ