Με απουσίες η σύνοδος κορυφής των G20

Με απουσίες η σύνοδος κορυφής των G20

Κύκλοι της Αμερικανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, εξετάζει το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Τουρκία όπου θα λάβει χώρα η διήμερη σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η οριστική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ θα ανακοινωθεί αργά το βράδυ.

Την απόφασή του να μην λάβει μέρος στη σύνοδο της G20 είχε ανακοινώσει ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τα ξημερώματα, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις των τρομοκρατών στο Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι στην Αττάλεια της Τουρκίας θα εκπροσωπηθεί από τους υπουργούς οικονομικών και εξωτερικών της χώρας του.

Από την πλευρά τους οι Τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν την ασφάλεια των ηγετών της Ομάδας των Είκοσι μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομικών του κόσμου. Όπως έγινε γνωστό, η Αττάλεια, που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής, κυριολεκτικά αστυνομοκρατείται. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός εξωτερικών Σελαμί Αλτινόκ, περισσότεροι από 12.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε υπηρεσία όλο το 24ωρο. Στα παράθυρα 30 ξενοδοχείων που θα φιλοξενηθούν οι ξένοι επίσημοι έχουν τοποθετηθεί αλεξίσφαιρη υαλοπίνακες, ενώ της περιοχής υπερίπτανται ένα υπερσύγχρονο ραντάρ. Μαχητικά F-16 θα βρίσκονται σε επιφυλακή και σκάφη της ακτοφυλακής θα περιπολούν, ενώ στη λεωφόρο του παραλιακού θερέτρου που θα διασχίσουν οι επίσημοι θα υπάρχει ένας αστυνομικός ανά 50 μέτρα.