Με αποστάσεις και κανόνες η επιστροφή στην κανονικότητα
Επαναλειτουργία καταστημάτων

Με αποστάσεις και κανόνες η επιστροφή στην κανονικότητα

Ρολά ανέβασαν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα της χώρας τα οποία παρέμειναν κλειστά για περίπου δύο μήνες, ενώ υπολογίζεται πως περισσότερες 66.000 επιχειρήσεις και 155.962 εργαζόμενους επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους.

Καταστηματάρχες, εργαζόμενοι και πελάτες προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες υγιεινής, ενώ συνεχείς είναι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις εντός των καταστημάτων και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Σημειώνεται πως τα καταστήματα θα λειτουργούν στο εξής με νέο ωράριο, το οποίο προβλέπει πως θα ανοίγουν από τις 10 το πρωί (εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.).

ΕΡΜΟΥ

ΕΡΜΟΥ

Στην Ερμού, τον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της χώρας, αρκετοί ήταν οι πολίτες που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την πρώτη ημέρα επανέναρξης της λειτουργίας του λιανεμπορίου, ενώ πολλοί δεν περιορίστηκαν στις βιτρίνες αλλά έκαναν τις πρώτες αγορές, ενώ αντίστοιχες εικόνες καταγράφηκαν και στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και των άλλων μεγάλων πόλεων.

ΕΡΜΟΥ

ΕΡΜΟΥ

Σύμφωνα με ανθρώπους του εμπορίου, η κίνηση τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να είναι περιορισμένη, καθώς οι καταναλωτές θα κινούνται διερευνητικά, προσπαθώντας να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ενώ ευχή όλων είναι να μην χρειαστεί να τεθούν εκ νέου περιορισμοί.

ΕΡΜΟΥ

ΕΡΜΟΥ

Την ανυπομονησία των εμπόρων για την επανεκκίνηση των καταστημάτων τους εκφράζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης. 

«Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το άνοιγμα, όλοι περίμεναν με ανυπομονησία αυτή την μέρα γιατί δύο μήνες κλειστοί συσσωρεύονται χρέη και δημιουργούνται τεράστια οικονομικά προβλήματα. Από την άλλη υπάρχει μεγάλη ανησυχία και μεγάλη περιέργεια για να δούμε πώς θα κινηθεί το καταναλωτικό κοινό. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα βγει ο κόσμος έξω να ψωνίσει», επισημαίνει ο κ. Καφούνης ενώ συμπληρώνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα όπως αυτά που πρότειναν τελευταία στον πρωθυπουργό που σύμφωνα με τον κ. Καφούνη συμπυκνώνονται σε τρεις άξονες: φοροελαφρύνσεις, ενοίκια, η μείωση του 40% πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς και, όσον αφορά τα δάνεια, να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις, η οποία μπορεί με αυτοματοποιημένες διαδικασίες να ξεπερνάει τα τραπεζικά κριτήρια και να μπορεί να φτάσει σε πολλές μικρές. «Εμείς λέμε λίγα ποσά σε πολλούς και όχι μεγάλα ποσά σε λίγες επιχειρήσεις», αναφέρει.

Όσον αφορά τις υγειονομικές προφυλάξεις που έχουν ληφθεί, ο κ. Καφούνης τονίζει ότι όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις τηρούν αυστηρά τις οδηγίες της ΓΓΠΠ και της κυβέρνησης, ενώ κάποιες παίρνουν και ακόμη περισσότερα μέτρα προστασίας. «Το προσωπικό θα φοράει στην πλειοψηφία του μάσκες. Ως Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχουμε προμηθεύσει ήδη δωρεάν τους εργαζομένους μας με μάσκες και ατομικά αντισηπτικά, τα καταστήματα όλα έχουν αντισηπτικά στην είσοδο στο ταμείο και ανεξαρτήτως του είδους που εμπορεύονται. Επίσης όλα τα είδη, πριν έρθουν σε επαφή με τους πελάτες, απολυμαίνονται -και πριν φτάσουν στον επόμενο καταναλωτή- κι αυτό το λέμε γιατί ο καταναλωτής θέλουμε να αισθάνεται απόλυτη σιγουριά όταν επισκέπτεται μια εμπορική επιχείρηση ότι θα τηρεί τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καφούνης.

«Θα πρέπει οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι για όσα είδη ενδιαφέρονται να αγοράσουν είναι απόλυτα ασφαλή και μπορούν να τα προμηθευτούν και γι αυτό σε συνεργασία με τον Γιώργο Θεοφάνους βγάλαμε ένα κοινωνικό μήνυμα που προβάλλεται και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο όπου λέει ότι πρέπει να τηρούμε τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, τις υγειονομικές οδηγίες και με ασφάλεια να προχωρήσουμε ώστε να κάνουμε άλλη μία νίκη όπως η νίκη που καταγράψαμε στον υγειονομικό τομέα», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα επιτρέπεται το άνοιγμα των παρακάτω καταστημάτων:

 - εξοπλισμού ήχου και εικόνας

- κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

- σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών

- χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου

- ηλεκτρικών οικιακών συσκευών

- επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης

- εγγραφών μουσικής και εικόνας

- παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων

- υποδημάτων και δερμάτινων ειδών

- καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού

- ρολογιών και κοσμημάτων

- καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής κλάδοι:

- ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών

- ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων

- ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και

- καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop)

Παράλληλα, επαναλειτουργούν από σήμερα οι εξής επιχειρήσεις: σχολές ερασιτεχνών οδηγών, επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα, υπηρεσίες διαιτολογίας

Οι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων

Για κάθε επιχείρηση ωστόσο υπάρχουν και συγκεκριμένα μέτρα για τον αριθμό πελατών που μπορούν να εισέρχονται εντός των καταστημάτων, όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Συγκεκριμένα:

Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου

Έως 20τμ: 4 άτομα

Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ

Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ

Σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300 τ.μ. και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται έως 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο. Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες. Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για την εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας είναι:

- Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

- Η Ελληνική Αστυνομία

- Η Δημοτική Αστυνομία

- Οι Λιμενικές Αρχές

- Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού

- Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, και

- Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Διαβάστε ακόμα:

Λιανεμπόριο: Με προσφορές έως 50% ανέβασαν ρολά τα καταστήματα