Με ανακούφιση υποδέχθηκε τη νίκη Ε. Μacron ο βελγικός Τύπος

Με ανακούφιση υποδέχθηκε τη νίκη Ε. Μacron ο βελγικός Τύπος

Με ανακούφιση υποδέχεται την νίκη του Emmanuel Macron ο σημερινός βελγικός Τύπος, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά του να επιλύσει τα δομικά προβλήματα που ταλανίζουν μια «διχασμένη», όπως αναφέρει, χώρα. Κοινή είναι η αίσθηση ότι η νίκη Macron δίνει και στην Ευρώπη μια τελευταία, ίσως, ευκαιρία να επανιδρυθεί προκειμένου να διατηρήσει την συνοχή της και να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες τάσεις.

Έτοιμο να αγωνιστεί για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εμφανίζει τον νεοεκλεγέντα Γάλλο Πρόεδρο η ολλανδοφωνη εφημεριδα De Morgen σε ρεπορτάζ με τίτλο «O Macron θέλει να παλέψει για την αναδιάρθρωση των ελληνικών χρεών», σημειώνοντας ότι ο σοσιαλφιλελεύθερος πολιτικός επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Η De Morgen επισημαίνει ακόμη στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο ότι ο Macron κατήγαγε «ευρεία» νίκη, αλλά τώρα αναλαμβάνει το βαρύ έργο να βοηθήσει τους Γάλλους να βρουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Macron τίθεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων και θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη μείωση της ανεργίας, ενώ θεωρεί ζωτικής σημασίας γι΄ αυτόν να καταφέρει να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές που ακολουθούν προκειμένου να μην μετατραπεί σε ένα «χωλό» πρόεδρο, γεγονός που θα επιτείνει τα πολιτικά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η Γαλλία. Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα χαιρετίζει την νίκη Macron, την οποία θεωρεί ως ήττα της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η εφημερίδα, μπορεί ο Macron να μην ενσαρκώνει το μέλλον της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ωστόσο εάν καταφέρει να συμβάλλει αποφασιστικά στην μεταρρύθμιση της ΕΕ προς μια προοδευτική κατεύθυνση, θα έχει προσφέρει ανεκτίμητο έργο. Ούτε όμως πρόσωπα σαν τον Μελανσόν, που δεν κατάφερε να αντιληφθεί το ευρύτερο διακύβευμα των εκλογών ώστε να πλαισιώσει κι αυτός το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς, μπορούν να θεωρηθούν ότι ενσαρκώνουν το μέλλον της ευρωπαϊκής Αριστεράς, παρατηρεί η εφημερίδα.

Για «πειστική» νίκη Macron κάνει από την πλευρά της λόγο η επίσης ολλανδοφωνη De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, προσθέτοντας ωστόσο και αυτή ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τον νέο Γάλλο Πρόεδρο προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει απερίσπαστος το πρόγραμμά του, καθώς τυχόν αποτυχία του να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα μπορούσε «να του δέσει τα χέρια». Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει ότι η νίκη του Macron υπήρξε «καθαρή», ωστόσο θεωρεί ότι οι αμφιβολίες παραμένουν σε ό,τι αφορά την δυνατότητά του να επιλύσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί.

Η εκλογική νίκη του Macron μονοπωλεί φυσικά το ενδιαφέρον και του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου, ο οποίος σε πολυσέλιδα αφιερώματα, ολοσέλιδα πρωτοσέλιδα και στα κύρια άρθρα του σχολιάζει τη μεγάλη επιτυχία του 39χρονου πολιτικού. Μια επιτυχία που πριν από μερικούς μήνες φάνταζε αδιανόητη, όπως σημειώνεται, καθώς και το γεγονός ότι η Γαλλία, παρά τα όσα προβλήματα την ταλανίζουν, παρά την άνοδο του λαϊκισμού και τις παρατηρούμενες διαιρέσεις του πληθυσμού της, έστειλε στην Ευρώπη και τον κόσμο ένα σήμα πολύ θετικό και πολύ αισιόδοξο.

«Για τον Macron όλα ξεκινούν τώρα» σημειώνει η Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, υποστηρίζοντας ότι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο θα είναι οι βουλευτικές εκλογές, ενώ στο κύριο άρθρο της υπογραμμίζει ότι αυτό που μένει πλέον είναι να κυβερνήσει και ότι δεν υπάρχει χρόνος για πανηγυρισμούς, αφού τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να κατευνάσει, να πείσει, να κατακτήσει και να συνενώσει. Αναφερόμενη στην ΕΕ η εφημεριδα σημειώνει ότι ο Macron δεν πρόκειται να μακροημερεύσει αν οι ανισότητες στην Ευρώπη συνεχίσουν να διευρύνονται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η La Libre Belgique αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στον νέο Γάλλο Πρόεδρο, με ολοσέλιδη φωτογραφία του, ενώ στο κύριο άρθρο της υπογραμμίζει ότι τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν και που θα πρέπει να κάνει. Επισημαίνει τις τεράστιες προκλήσεις που τον περιμένουν, μεταξύ των οποίων η συμφιλίωση των Γάλλων πολιτών, οι οποίοι εμφανίζονται διχασμένοι, και σημειώνει ότι σε περίπτωση αποτυχίας του η απογοήτευση κινδυνεύει να είναι το ίδιο λαμπρή με τη νίκη του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ