Μαξίμου: Άρον άρον τα λεφτά σε «τίγρη» και Ιβάν

Μαξίμου: Άρον άρον τα λεφτά σε «τίγρη» και Ιβάν

Του Τάσου Ευαγγελίου

Με την κάλυψη του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα εγκρίνεται η υπογραφή των συμφωνιών για τα δικαιώματα μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος από την ΕΡΤ. Αυτό που κανείς δεν υπέγραφε μόνος του και κανείς δεν ενέκρινε πολύ δεν περισσότερο την τελευταία ημέρα της απερχόμενης κυβέρνησης ήρθε με την κάλυψη του πρωθυπουργού σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, σήμερα, δύο ημέρες πριν τις εκλογές και ουσιαστικά τελευταία ημέρα της λειτουργίας της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νικόλαος Παππάς, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Ιωάννης Δρόσος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εγκριθούν, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, «οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΡΤ έναντι της Super League 2. Επίσης, αποφασίστηκε να υιοθετηθούν οι προσφορές των ομάδων ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για την απόκτηση του συνόλου των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους από την δημόσια τηλεόραση».

Πρόκειται για τα «χρυσά συμβόλαια» που μόνο για την περίπτωση της ομάδας του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη αγγίζει τα 24 εκατομμύρια για μια τριετία ενώ ανάλογο φαίνεται να είναι και το ποσό που αφορά στην ομάδα του Δ. Μελισσανίδη την ΑΕΚ.

Μάλιστα στο σκεπτικό της έγκρισης αναφέρεται ότι «Η ΕΡΤ προσφέρει στο ελληνικό κοινό δωρεάν πρόσβαση στο λαοφιλέστερο αθλητικό προϊόν». Και αυτό τη στιγμή που η ΕΡΤ είναι ελλειμματική και απαιτείται η αναθεώρηση του προϋπολογισμού της για να καταστεί εφικτή η προώθηση των σχετικών συμβάσεων, ενώ οι μέχρι τώρα μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων αποφέρουν μηδαμινά έσοδα.

Σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση του ίδιου του Τσίπρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού ουσιαστικά εμφανίζεται να παίρνει πάνω του το θέμα της υπογραφής της συμφωνίας αν και για να συμβεί αυτό πρέπει να συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΡΤ για να το εγκρίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση του Τσίπρα κρίθηκε απαραίτητη για να κλείσουν οι συμφωνίες αφού ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Ι. Δρόσος, είχε επισημάνει ότι δεν δύναται να τις προωθήσεις τόσο λόγω του Ολυμπιακού στον Άρειο Πάγο και το ΕΣΡ όσο και λόγω της λήξης και σε υπηρεσιακό επίπεδο της λειτουργίας της κυβέρνησης.

Αρχικά, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ζητήθηκε η έγκριση του Μετόχου που εκπροσωπείται από το υπουργείο Οικονομικών, όμως ο Ευκλείδης αρνήθηκε να αναλάβει μόνος την ευθύνη. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει σύσκεψη στο Μαξίμου και να αναλάβει ουσιαστικά την ευθύνη ο ίδιος ο πρωθυπουργός.