Μάσκες παντού και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στις 17 «πορτοκαλί» περιοχές
Τα πιθανά νέα μέτρα

Μάσκες παντού και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στις 17 «πορτοκαλί» περιοχές

Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας καθώς στις 7 το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του θα απευθυνθεί προς τους πολίτες. 

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα, ώστε να αποφευχθεί η κύρια, αυτή τη στιγμή, αιτία υπερμετάδοσης, που είναι τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις για διασκέδαση της νεολαίας.

Στο τραπέζι βρίσκεται το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας, ωστόσο εξετάζεται το πώς μπορεί αυτό να εφαρμοστεί. Μία σκέψη είναι η χρήση σε πιο πολυσύχναστες οδούς, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.

Ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά αυτή τη στιγμή απέχει ακόμα από την εφαρμογή του, είναι η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Τούτο ισχύει αυτή τη στιγμή μόνο εκεί όπου ο χάρτης έχει κοκκινίσει, αλλά δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στις «πορτοκαλί» περιοχές του χάρτη.

Στο «πορτοκαλί» επίπεδο βρίσκονται: Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λέσβος, Σάμος, Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πέλλα, Σέρρες, Λάρισα, Βοιωτία και συγκεκριμένα νησιά των Κυκλάδων.
 

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως αυτό δεν είναι παρηγοριά, προσθέτοντας ότι το απόγευμα θα απευθυνθεί στους Έλληνες για το «πού βρισκόμαστε και ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβουμε».

Σχετικά με την κατάσταση στα σχολεία σχετικά με τον κορονοϊό, ο κ. Μητσοτάτης επισήμανε στην ΠτΔ ότι «δεν έχουμε φαινόμενα έντονης μεταδοσης και η εξήγηση είναι ότι τηρούνται ευλαβικά τα βασικά μέτρα ασφάλειας, όπως η μάσκα», ενώ ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την συνεισφορά τους στην τήρηση των μέτρων.

«Φέρατε την εμπειρία σας ως ανώτατος δικαστής που ερμηνεύει το σύνταγμα έχετε απόλυτο δίκιο ότι η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της αλληλεγγύης. Η πράξη μας έχει επίπτωση σε άλλους αλλά και σε ανθρώπους που αγαπάμε. Η ατομική ευθύνη είναι το υπόδειγμα συμπεριφοράς πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την συλλογική αλλελλεγγύη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Λίγο νωρίτερα άλλωστε, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε αναφέρει στον ΣΚΑΙ ότι ο πρωθυπουργός λαμβάνει υπόψιν του τις εισηγήσεις των ειδικών, έχει πάρει τις αποφάσεις του και είναι προνόμιο του ίδιου να τις κοινοποιήσει.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά μέτρα που εξετάζουν στο Μαξίμου είναι η υποχρεωτική μασκα παντού και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας. Επιπλέον, σκέψεις υπάρχουν για επαυξημένες περιπολίες σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κυρίως τις βραδινές ώρες, με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού.

Επισης, σήμερα στις 12:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες καθώς συνολικά 43 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας μετρούν θετικά κρούσματα κορονοϊού, δύο εκ των οποίων (Κοζάνη, Καστοριά) βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού και σε τοπικό lockdown και άλλες 17 σε «πορτοκαλί» συναγερμό, λίγο πριν το lockdown.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να ενταθεί ο συντονισμός προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά των κρουσμάτων, ενώ αυτό που εξετάζεται σοβαρά είναι η λήψη αυστηρών μέτρων στις «πορτοκαλί» περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα, η Λάρισα και η Βοιωτία, προκειμένου να μην έχουν την τύχη της Κοζάνης και της Καστοριάς.

Δηλαδή, η σκέψη είναι τα μέτρα να επιβάλλονται από το επίπεδο συναγερμού 3 και πάνω, ακριβώς ώστε να μην φτάσουμε στο επόμενο πεδίο. Το τελευταίο που θα ήθελε να δει η κυβέρνηση είναι να «κοκκινίζουν» τα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα η Αττική και η Θεσσαλονίκη.