Μανωλόπουλος: Το χάπι βιασμού μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο

Μανωλόπουλος: Το χάπι βιασμού μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο

Τι είναι και πώς λειτουργεί το «χάπι του βιασμού» εξήγησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, με αφορμή την υπόθεση της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό.

Όπως επισήμανε ο κ. Μανωλόπουλος, πρόκειται για δύο ουσίες που επιφέρουν νάρκωση, η μία εκ των οποίων μάλιστα (το γ-υδροξυβουτυρικό οξύ) είναι τόσο επικίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο. «Όποιος το χρησιμοποιεί θα πρέπει να ελέγχεται όχι μόνο για την εγκληματική πράξη του βιασμού, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, οι ουσίες αυτές μπορούν να ανιχνευτούν για λίγα 24ωρα στα ούρα, για κάποιες ώρες στο αίμα, αλλά και εβδομάδες μετά στο τριχωτό της κεφαλής.

Προκαλούν, όπως είπε, καταστολή, χαλάρωση των αντιστάσεων, αλλά και απώλεια μνήμης. «Συνήθως μπορεί να έρθουν κάποιες εικόνες στο άτομο, αλλά το διάστημα αυτό παραμένει σκοτεινό».

«Είναι άχρωμο, άοσμο, άγευστο, σε 20 λεπτά ξεκινά η δράση του και ανάλογα με την δόση μπορεί να κρατήσει από 3 έως και 8 ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ σημείωσε πως το ένα χάπι είναι ισχυρό υπνωτικό και μπορεί να συνταγογραφηθεί πολύ σπάνια σε περίπτωση ισχυρής αϋπνίας, ενώ το άλλο έχει αποσυρθε, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί μόνο από παράνομα κανάλια μέσω διαδικτύου.