Μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Μακρά αναμένεται η νύχτα στο Mont Pelerin, καθώς από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν εχει βγει «άσπρος καπνός» αναφορικά με τα κριτήρια.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, απο τη μια πλευρά υπάρχει η βούληση για κατάληξη σήμερα, με τις πηγές να τονίζουν ότι είναι ρεαλιστικά εφικτό, από την άλλη τίθεται αναμφίβολα το ζήτημα του χρόνου.

Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο μικρής παράτασης, καθώς ο M. Akinci αναχωρεί το μεσημέρι και ο Ν. Αναστασιάδης πρωί, αλλά σήμερα το βράδυ θα πρέπει να υπάρχει τέτοια πρόοδος που να τη δικαιολογεί, όπως λένε αρμόδιες πηγές.

Γύρω στις 9:30 το βράδυ τοπική ώρα οι δύο ηγέτες διέκοψαν για δείπνο και στη συνέχεια θα συνεχίσουν τη συζήτησή τους. Στο δείπνο συμμετέχουν όλα τα μέλη των ομάδων των ΗΕ, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς που βρίσκονται στο Mont Pelerin για τις διαπραγματεύσεις. Πάντως τουρκικά μέσα μεταδίδουν οτι υπήρξε αδιέξοδο στις συζητήσεις, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται.

Η κρίσιμη και μέχρι στιγμής τελευταία συνάντηση για τα κριτήρια του εδαφικού, μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Mustafa Akinci, ξεκίνησε στις 6.45 (τοπική ώρα). 

Όπως εκτιμάται, το ενδεχόμενο να υπάρξει σήμερα επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών, που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων για το εδαφικό, στην αποτύπωσή τους σε χάρτη και σε καθορισμό ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη, αναμένεται να είναι δύσκολο μεν, ρεαλιστικό δε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή πρωινή συνάντηση Αναστασιάδη-Akinci έγινε πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού. Τα κριτήρια αυτά αφορούν το ποσοστό εδάφους της κάθε συνιστώσας πολιτείας, τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και το ποσοστό της ακτογραμμής που θα έχει η κάθε πλευρά.

Όπως συναφώς σημειώνεται, κατά τη σημερινή συζήτηση έγινε παράθεση θέσεων που δεν είχαν εκφραστεί την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις συζητήσεις στο Mont Pelerin, και οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο να υπάρξει αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν έγινε αναφορά σε περιοχές.

«Η αποψινή νύχτα θα είναι μακρά»

«Η αποψινή νύχτα θα είναι μακρά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έγκυρη ελληνοκυπριακή πηγή.

Επίσης, σημειώνεται ότι η αναμενόμενη για αργά το απόγευμα ανακοίνωση από τα ΗΕ για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων αναβλήθηκε.

Από την αποψινή συνάντηση του Κύπριου προέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αναμένεται να εξαρτηθεί, αν θα υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό και αν θα τεθεί στο τραπέζι ημερομηνία για πολυμερή διάσκεψη.

Πιο συγκεκριμένα, το βασικό ζητούμενο, είναι η συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού, τα οποία ακολούθως να αποτυπωθούν σε χάρτη, με τρόπο που να είναι σαφές ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν στο πώς τα κριτήρια θα έχουν αντανάκλαση σε συγκεκριμένες πτυχές. Για παράδειγμα, στο θέμα του αριθμού Ελληνοκυπρίων προσφύγων, που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Ακολούθως, αν η σύγκλιση των θέσεων και στον χάρτη είναι τέτοια, θα υπάρξει το επόμενο στάδιο, που θα είναι η συζήτηση και ο καθορισμός ημερομηνίας για πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των κριτηρίων συζητήθηκε σήμερα το πρωί, γιατί στο χθεσινό δείπνο οι δύο ηγέτες ασχολήθηκαν με εκκρεμότητες από άλλα κεφαλαία του Κυπριακού.

Διαβάστε ακόμα:
- Συνάντηση Τσίπρα - Erdogan για εγγυήσεις μέσα Δεκεμβρίου

- Κυπριακό «Ώρα Μηδέν»!

Διαβάστε Περισσότερα