«Μάχη» διακράτησης των 650 μονάδων στο Χ.Α.

«Μάχη» διακράτησης των 650 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εγκλωβισμένο στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, αδυνατώντας να βγάλει έστω και τεχνικής μορφής αντίδραση, ενώ οι πιέσεις έχουν μεταφερθεί και στο χώρο του Large Cap.

Παρά το μνημειώδες «σφυροκόπημα» στις τραπεζικές μετοχές που οδηγήθηκαν στη ζώνη των ιστορικών χαμηλών τους, το ελληνικό χρηματιστήριο «κρεμά» και σήμερα χαμηλότερα, συγκλίνοντας προς τη ζώνη των 650 μονάδων!

Πρόκειται για εκκωφαντική αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης έστω και τεχνικής φύσης, ειδικά αν «μετρηθούν» οι απώλειες της αγοράς το τελευταίο διάστημα, κάτι που μαρτυρά την κάκιστη ψυχολογία και την απουσία πίστης για κάτι καλύτερο...

O Γενικός Δείκτης πλέον έχει κατέλθει στις 652 μονάδες με απώλειες 1,09%, παρ'' ότι στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κινήθηκε ανοδικά, με υψηλό ημέρας στις 667,34 μονάδες με άνοδο άνω του 1%!

Οι 650 μονάδες ασφαλώς και αποτελούν για κρίσιμη - τεχνικά και ψυχολογικά - περιοχή, καθώς αν απολεστεί δύναται η αγορά να οδηγηθεί αρκετά χαμηλότερα.

Η αξία συναλλαγών κινείται σε αυξημένο τέμπο έναντι των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας έχει ήδη φτάσει στα 46 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος φτάνει στα 270 εκατ. τεμάχια! 

Από αυτά, τα 131 εκατ. τεμάχια έχουν διακινηθεί στη Eurobank, 69 εκατ. τεμάχια στην Alpha Bank και 36 εκατ. τεμάχια στην Πειραιώς. Η Eurobank ενισχύεται σε ποσοστό έως 11,54%, η Εθνική +2%, ενώ πτώση έως 6,38% καταγράφουν οι Alpha Bank και Πειραιώς.

Η εικόνα του FTSE 25 είναι ξανά αρνητική. Καθ'' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ξεχωρίζει θετικά η ΔΕΗ που εισήλθε στο δείκτη MSCI Global Standard να ενισχύεται σε ποσοστό 5,38% με όγκο που ξεπερνά τα 932.000 τεμάχια, ενώ προέρχεται και από τις χθεσινές πιέσεις σε ποσοστό 4,52%.

Στον αντίποδα πιέσεις λόγω πετρελαίου δέχονται οι ΕΛΠΕ -5,13% και Motor Oil -3,63%, με τις πιέσεις στη 2η να σχετίζονται μερικώς και με το ότι δεν εισήλθε - όπως είχε διαρρεύσει - στο δείκτη MSCI Global Standard.

Είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι ο τίτλος θα συμπεριληφθεί στο δείκτη και είχε γίνει σημαντικό front running που είχε φέρει την τιμή της σε υψηλά σχεδόν 8ετίας, σε συνδυασμό με την ιστορικά καλή κερδοφορία που ανακοίνωσε στο 6μηνο του 2015.

Σημαντικές πιέσεις άνω του 2% σημειώνουν στο χώρο του FTSE 25 μετοχές όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ πτωτικά κινούνται επίσης οι Folli Follie, Grivalia Properties, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, Lamda Development κ.λπ.

Τα βιβλία προσφορών για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών είναι σε εξέλιξη και... ορθάνοιχτα, με τις πληροφορίες για την πορεία της έλκυσης κεφαλαίων να είναι συγκεχυμένες.

Υπάρχει μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα θετικό, το οποίο με τη σειρά του θα μεταγγίσει momentum... πίστης για την επιτυχία των αμκ, μέσα από ένα ανατροφοδοτούμενο σκηνικό βελτιωμένης ψυχολογίας. Δύσκολο αυτή την ώρα να πει κάποιος με σιγουριά κάποιο συμπέρασμα, ενώ πολλά εξαρτώνται από το... ντέρμπι διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Η πορεία της διαπραγμάτευσης και η ενδεχόμενη συμφωνία ασφαλώς θα επηρεάσει καταλυτικά την προσπάθεια επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Γιατί η αλήθεια είναι ότι όλα γίνονται σε ασφυκτικά χρονικά - αλλά και οικονομικά - περιθώρια, με τέσσερα βιβλία ανοικτά, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο ασφαλώς...