Μαγιορκίνης: Η Ελλάδα το 2022 - με ελάχιστες εξαιρέσεις - δεν είχε υπερβάλλουσα θνησιμότητα

Μαγιορκίνης: Η Ελλάδα το 2022 - με ελάχιστες εξαιρέσεις - δεν είχε υπερβάλλουσα θνησιμότητα

Σε ανάρτηση του στη σελίδα του στο Facebook, o καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως η χώρα μας, στη χρονιά που διανύουμε, δεν είχε υπερβάλλουσα θνησιμότητα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Τον περισσότερο χρόνο δεν έχει παρατηρηθεί καθόλου υπερβάλλουσα θνησιμότητα ενώ για κάποιες εβδομάδες παρατηρήθηκε μικρή υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν είχε την υψηλότερη υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ευρώπη», ανέφερε.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:

Η Ελλάδα καθόλη τη διάρκεια του 2022 με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν είχε υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Η υψηλότερη υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα παρατηρήθηκε την 4η εβδομάδα του 2022 και ήταν μέτρια. Τον περισσότερο χρόνο δεν έχει παρατηρηθεί καθόλου υπερβάλλουσα θνησιμότητα ενώ για κάποιες εβδομάδες παρατηρήθηκε μικρή υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν είχε την υψηλότερη υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ευρώπη.

Να σημειώσουμε ότι οι αναφορές από την Eurostat δεν λαμβάνουν υπόψιν τους απαραίτητους συγχυτικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν ώστε να έχει επιδημιολογική αξία, για αυτό και η ερμηνεία τους είναι ανοικτή σε σφάλματα.

Παρακάτω έχω σε βίντεο τον χάρτη από το Euromomo που δείχνει πως κινήθηκε η υπερβάλλουσα θνησιμότητα μέσα στο 2022.

πηγή: https://euromomo.eu/graphs-and-maps/