Μαδρίτη: Μετονομασία δρόμων που παραπέμπουν στη δικτατορία του Φράνκο

Μαδρίτη: Μετονομασία δρόμων που παραπέμπουν στη δικτατορία του Φράνκο

Ο δήμος της Μαδρίτης, όπου ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο από μια πλατφόρμα αριστερών πολιτών, ενέκρινε σήμερα τη μετονομασία τριάντα δρόμων που φέρουν ονόματα τα οποία συνδέονται με τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο (1939-1975), 40 χρόνια μετά τον θάνατο του δικτάτορα.

Η απόφαση εγκρίθηκε με τις ψήφους της πλατφόρμας πολιτών Ahora Madrid, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του φιλελεύθερου σχηματισμού Ciudadanos. Το Λαϊκό Κόμμα (δεξιά), που διατηρούσε την εξουσία την πρωτεύουσα τα προηγούμενα 24 χρόνια, καταψήφισε την πρόταση, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμος.

Η αλλαγή των ονομάτων θα ισχύσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2016, κατ΄ εφαρμογή του Νόμου για την Ιστορική Μνήμη με σκοπό την αναγνώριση των θυμάτων του φρανκισμού και είχε εγκριθεί το 2007, όταν στην εξουσία βρίσκονταν οι Σοσιαλιστές, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η Μαδρίτη δεν θα έχει πλέον "πλατεία Καουδίγιο", ονομασία που αντικατέστησε το 1953 την πλατεία "Χενεραλίσιμο" προς τιμήν του Φράνκο. Θα ξεχάσει επίσης τους δρόμους "Αψίδα της Νίκης", "Arriba Espana" ''η "Πεσόντων Μπλε Μεραρχίας", μια αναφορά στους χιλιάδες Ισπανούς εθελοντές που τάχθηκαν στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας στο ρωσικό μέτωπο από το 1941 και μετά.

Η πρωτεύουσα θα δώσει επίσης νέα ονόματα στους δρόμους που φέρουν ονόματα στρατηγών του Φράνκο όπως ο Εμίλιο Μόλα ο οποίος, μετά τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου το 1936, ήταν ο κύριος υποκινητής του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Αργότερα θα ανακοινωθούν και άλλες μετονομασίες δρόμων.

Η νέα δημοτική αρχή το είχε ανακοινώσει από την άφιξή της. Όμως την ημέρα της επετείου του θανάτου του Φράνκο, στις 20 Νοεμβρίου, η σοσιαλιστική παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο άσκησε πιέσεις να περάσει "από τα λόγια στην πράξη".

Η σοσιαλιστική παράταξη έχει καταγράψει περισσότερους από "170 δρόμους και πλατείες που φέρουν ονόματα προσώπων πρώτης γραμμής του φρανκισμού και της Φάλαγγας", του φασιστικής έμπνευσης κόμματος που ιδρύθηκε το 1933.

Ο δήμος υποσχέθηκε στους κατοίκους των οδών που θα μετονομαστούν ότι θα διευκολύνει όλες τις διοικητικές πράξεις που θα πρέπει να κάνουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ