Μ. Zuckerberg: Λυπάμαι πραγματικά, ευχαρίστως θα καταθέσω στο Κογκρέσο

Μ. Zuckerberg: Λυπάμαι πραγματικά, ευχαρίστως θα καταθέσω στο Κογκρέσο

Συγγνώμη με εμφατικό τρόπο ζήτησε ο ιδρυτής της Facebook, Mark Zuckerberg, για την ευθύνη της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με την παραβίαση δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών από την εταιρεία Cambridge Analytica. 

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τόνισε πως «αυτό που συνέβη ήταν μια σοβαρή παραβίαση της εμπιστοσύνης και ζητώ συγγνώμη γι'' αυτό» ενώ πρόθεσε πως είναι πρόθυμος να καταθέσει στο Κογκρέσο αν και απέφυγε να δεσμευτεί ότι όντως θα εμφανιστεί ενώπιόν του.

Ο επικεφαλής της Facebook, ξεκαθάρισε για αυτό το ζήτημα ότι «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να στείλουμε στο Κογκρέσο το άτομο με τις περισσότερες γνώσεις, αν αυτό το άτομο είμαι εγώ, τότε με χαρά θα πάω».

Η Facebook έμαθε το 2015 ότι η φίρμα ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica είχε λάβει δεδομένα χρηστών μέσω της εφαρμογής της Κogan και της ζήτησε να τα διαγράψει. Ωστόσο, αποδείχτηκε ότι κάτι τέτοιο δε συνέβη.

«Δεν ξέρω για εσάς, αλλά έχω συνηθίσει όταν οι άνθρωποι νόμιμα πιστοποιούν ότι θα κάνουν κάτι, να το κάνουν. Αλλά πιστεύω πως αυτό ήταν τελικά λάθος από την πλευρά μας», τόνισε ο επικεφαλής της Facebook και πρόσθεσε πως «οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε ένα τέτοιο λάθος να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά».

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα ασφαλείας που θα ακολουθήσουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας στο εξής ώστε να νιώθουν πιο ασφαλείς οι χρήστες του ιστότοπου, ο Zuckerberg ανέφερε πως θα επιθεωρήσουν χιλιάδες εφαρμογές και είναι δύσκολο να προβλέψει τι μπορεί να ανακαλύψουν ενώ επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή θα κρατήσει πολύ.

Ο ιδρυτής της Facebook σχολίασε και το ζήτημα της ενδεχόμενης ρωσικής επιρροής στις αμερικανικές εκλογές μέσω της εφαρμογής, λέγοντας πως είναι σίγουρος ότι κάποιος προσπαθεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα αλλά η εταιρεία του είναι επικεντρωμένη στο να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτόν τον κίνδυνο.

«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να κάνουμε για να καταστήσουμε πιο δύσκολο για κράτη όπως η Ρωσία να επεμβαίνει στις εκλογές, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε ο Mark Zuckerberg.

Σημειώνεται ότι χθες ο CEO της Facebook είχε δηλώσει πως «έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε τα προσωπικά σας δεδομένα και αν δεν μπορούμε να το κάνουμε δεν αξίζουμε να σας υπηρετούμε» προχωρώντας ουσιαστικά στην παραδοχή ότι η εταιρεία - κολοσσός των social media υπέπεσε σε σφάλματα που επέτρεψαν δεδομένα χρηστών να καταλήξουν στην εταιρεία αναλύσεων Cambridge Analytica και να χρησιμοποιηθούν την προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ το 2016.